Најновије

Украјина и Словачка против "Јужног тока"

Председник Украјине Петро Порошенко састао се са званичницима Словачке и оценио да изградња гасовода "Јужни ток" није у интересу ни Украјине ни Словачке.

Јужни ток (Фото: ЈуТјуб)

Јужни ток (Фото: ЈуТјуб)

Петро Порошенко је рекао да су санкције које је Европска Унија увела Русији значајна помоћ његовој земљи јер се у Украјини "води борба за ЕУ, за вредност и безбедност", преноси Бета. Председник словачке Андреј Кишка је додао да нико не жели санкције. Ипак, навео је Кишка, ако дијалог не функционише, онда се ситуација мења. "Ако видимо да једна земља крши међународне споразуме, да анектира територију друге земље, а да дијалог не помаже - онда морају да дођу дела", навео је Кишка након састанка са украјинским председником. Порошенко је у Братиславу стигао на позив Андреја Кишке да заједно са председницима земаља Вишеградске четворке и председником Немачке Јоакимом Гауком прославе данас у Братислави, а сутра у Прагу 25. годишњицу "плишане револуције", која је довела пад комунистичког режима након четири деценије.
Прочитајте још: Бивши секретари одбране САД критикују Обаму
Порошенко и шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак, који је са Порошенком разговарао о помоћи Украјини, сагласили су се да планови о гасоводу "Јужни ток" преко Балкана нису у интересу ни Словачке ни Украјине. "Словачка никада неће поћи против јединства ЕУ али у овом тренутку је важно да се пре свега помогне Украјини у тешком периоду који је очекује", казао је Лајчак о односу Братиславе према санкцијама против Русије. Порошенка је пред седиштем словачког председника дочекала групица од око 30 проруских демонстраната који су Порошенку скандирали "Фашисто, фашисто", машући заставама самопрокламоване сеператистичке Новорусије. "Дошли смо да изразимо протест због узајамног убијања два братска народа", рекао је словачким медијима један од демонстраната и додао да су се окупили спонтано и да их нико није организовао.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА