Најновије

Јосиповић писао Мерону због Шешеља

Загреб -- Хрватски председник Иво Јосиповић писао председнику Хашког суда Теодору Мерону поводом пуштања на привремену слободу лидера српских радикала Војислава Шешеља.
Јосиповић (Фото: предсједник.хр)

Јосиповић (Фото: предсједник.хр)

Председник Хрватске је упозорио на могућност јачања његове политичке активност и опасност да његов говор мржње може тешко нарушити мир и стабилност у Југоисточној Европи. Јосиповић се јавности обратио путем Хрватске радио телевизије и рекао да је у писму у Мерону истакао да као политичар из државе која није странка у поступку не може да преиспитује правну утемељеност одлуке Хашког суда да на привремену слободу из хуманитарних разлога пусти Војислава Шешеља. "Али, као председник државе на чијем је подручју и према чијим је држављанима Шешељ према оптужници починио злочине морам да истакнем неке правне, моралне, па и политичке чињенице везане за случај Шешељ", рекао је Јосиповић.
Прочитајте још: ДСС: Ми не желимо патриотски блок са Шешељем, а очито неће хтети ни Двери!
За остварење правде и поверења јавности, посебно жртава, за међународно правосуђе, битно је да сваки предмет у разумном року заврши пресудом, осуђујућом или ослобађајућом. "Предуго вођење поступка, какво је оно у случају Шешељ, а и Милошевић, резултира губитком поверења грађана у међународно судство", навео је Јосиповић истакавши да Шешељ организује политичке скупове и праћен медијима руга се међународној правди и жртвама. Шешељ поново говори мржњом и својим изјавама и говорима обнавља идеологију која је била исходиште рата на подручју бивше Југославије, идеологију која је иза себе оставила бројне злочине, смрт, разарања и неизмјерну патњу, каже Јосиповић. "Засигурно, то деструктивно делује на сам кривчни поступак који се води у Хагу, уноси страх међу људе, посебно жртве и сведоке и дезавуише саму идеју међународне правде", сматра Јосиповић. Јосиповић је позвао све заступнике из Хрватске у Европском парламенту да у складу, како је навео, с правилима Европског парламента одмах затраже расправу и израду декларације Европског парламента о очувању политичке стабилности у Југоисточној Европи која се неће односити само на овај случај већ и на укупне покушаје дестабилизације овога простора у контексту ратног сукоба у Украјини те сукоба у Сирији. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА