Најновије

Конститусано председништво БиХ

САРАЈЕВО - У БиХ је данас конституисан нови сазив Председништва, највишег државног органа, после избора одржаних 12. октобра.
Бакир Изетбеговић (Фото: ЈуТјуб)

Бакир Изетбеговић (Фото: ЈуТјуб)

Чланови новог сазива су Бакир Изетбеговић, који је и до сада био председавајући тог тела, Драган Човић и Младен Иванић, који су у Сарајеву положили и потписали свечану изјаву. Они ће дужност колективног шефа државе обављати наредне четири године. Изетбеговић је бошњачки члан Председништва БиХ, кандидат Странке демократске акције (СДА), Човић је хрватски члан и кандидат Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ, а Иванић српски члан Председништва и кандидат опозиционог Савеза за промене у РС. Бошњачки, српски и хрватски члан ротираће се на позицији председавајућег сваких осам месеци, у складу с Изборним законом БиХ, а сада су се договорили да ће председавање новог сазива те институције преузети Иванић. Према Уставу, Председништво је највиши колективни орган извршне власти БиХ, у којем представници три народа равноправно обављају власт, и представља суверенитет Босне и Херцеговине, а задатак му је да координише, односно усклађује, рад БиХ институција и брани интересе ентитета. Између осталог, надлежно је за вођење спољне политике, именовање амбасадора, представљање БиХ у међународним организацијама, вођење преговора за закључивање међународних уговора као и предлагање годишњег буџета Парламентарној скупштини, уз препоруку Савета министара БиХ, пише агенција Фена.
Прочитајте још:Изетбеговић: Додик неприхватљив као партнерДодик: СДС је са партнерима крио да су пробосанска коалиција
Иначе, први сазив овог тела је изабран 1996. године, на првим послератним изборима. Тада је за члана Председништва из реда бошњачког народа изабран Алија Изетбеговић, из реда српског народа Момчило Крајишник, а из хрватског народа Крешимир Зубак. БиХ је од тада имала укупно 26 чланова Председништва, с тим да су неки од њих на овим функцијама били два мандата. Тако је и сада Изетбеговићу и Човићу ово други мандат. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА