Најновије

Меркел упозорила на утицај Русије у Србији и упоредила је са Украјином

БЕРЛИН - Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је у контексту ситуације у Украјини на руски утицај у Србији, Молдавији и Грузији, преносе данас немачки медији.
Ангела Меркел (Фото: Пакистан Тудеј)

Ангела Меркел (Фото: Пакистан Тудеј)

''Не ради се само о Украјини. Ради се и о Молдавији, Грузији, и ако тако даље иде.....мора човек онда питати за Србију, за западно-балканске земље....'', рекла је Меркелова у Сиднеју, где је говорила на Лоуи институту за међународну политику (Лоwy Институте) након самита Г20 у Бризбејну. Украјинска криза није само регионални проблем. Не, на том примеру видимо да она све нас погађа, истакла је немачка канцеларка. Она је упозорила да Русија у старом стилу размишљања види Украјину као своју сферу утицаја и да гази међународно право. ''То, после ужаса Другог светског рата и завршетка хладног рата доводи у питање европски мировни поредак'',рекла је Меркелова и нагласила да она не жели ''оживљавање'' времена ДДР, када ''без сагласности Москве'' није био могућ никакав покрет и да ЕУ није као ДДР, која се, како преносе медији, ''сагињала'' пред Москвом.
Прочитајте још:Русија после Немаца протерала и Пољске дипломатеИталија ухапсила 16 Хрвата због нереда на утакмици
''У супротном би човек морао да каже - ми смо преслаби, пазите људи, ми не можемо више никога да примимо, морамо се прво код Москве распитати да ли је то могуће.Тако је било 40 година и то ја, заправо, више не желим назад'', рекла је Меркелова. Стратегија руског председника на Балкану алармирала је владу у Берлину, тврди немачки политички недељник ''Шпигел'' у данашњем броју, наводећи да је немачка влада забринута због руске ''агресивне, антизападне политике'' на Балкану. ''Влада у Москви покушава да Србију тешње веже кроз војну сарадњу и испоруку гаса'', каже се у једном поверљивом документу немачког МИнистарства иностраних послова, који преноси овај магазин. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА