Најновије

Народна банка тврди да промене курса не утичу на буџет

БЕОГРАД - Финансијски резултат није циљ пословања централних банака нити може бити мера њеног успеха, већ је основни циљ монетарне политике постизање и одржавање стабилности цена, као и очување финансијске стабилности, саопштила је Народна банка Србије.
Курс и буџет у проблемима (Фото: selectfactoring.co.uk)

Курс и буџет у проблемима (Фото: selectfactoring.co.uk)

Добит или губитак од курсних разлика, како је наведено, немају никаквог утицаја на буџет и грађане будући да су искључиво обрачунске категорије. "Истичемо да се губитак који НБС забележи покрива из буџета Републике Србије само у случају да он премашује износ посебних резерви, које тренутно вишеструко премашују ниво прописан законом и основног капитала НБС, што у 2013. години није случај, нити ће то бити у наредним годинама", наводи се у саопштењу централне банке. Поводом писања појединих медија, НБС подсећа да је циљ монетарне политике дефинисан чланом 3. Закона о НБС, а то јесте постизање и одржавање стабилности цена. Поред основног циља, НБС има за циљ и очување финансијске стабилности. НБС истиче да циљ монетарне политике, као и њеног пословања није остваривање профита нити се НБС у свом пословању руководи примарно настојањем да оствари профит. Како је наведено, то је светски стандард у централном банкарству - централне банке су законом овлашћене да користе инструменте монетарне политике како би постигле и очувале ценовну и финансијску стабилност, док је финансијски резултат централне банке последица кретања фактора ван утицаја централне банке и њеног оперативног пословања који одражава коришћене инструменте монетарне политике. Нема примера нигде у свету да је профит дефинисан као циљ централне банке, нити да се њена успешност или неуспешност мери оствареним добитком или губитком. "Финансијски резултат централне банке последица је бројних фактора на које централна банка нема никаквог утицаја, као што је кретање цена злата, међувалутних односа, али и цена хартија од вредности које су девизним резервама, и ова кретања могу креирати значајне обрачунске добитке и губике који се само књиговодствено исказују без ефектуирања на готовинске токове", наведено је у саопштењу.
Прочитајте још:НБС: Продато 60 милиона евра ради стабилизације динараГ20: Бризбејнски економски акциони план – добробит за цео свет!
О карактеру добити и губитка од курсних разлика сведочи и одредба члана 77. став 6. Закона о Народној банци Србије која предвиђа да се у буџет преноси само део добити из оперативног пословања, али не и од курсних разлика, будући да таква добит није реална већ обрачунска категорија, па се као таква и не може пренети у буџет. Са друге стране, оперативни резултат пословања централне банке условљен је макроекономским кретањима у којима се спроводи монетарна политика, будући да макроекономски услови утичу на степен рестриктивности или експанзивности монетарне политике и доминантно детерминишу висину референтне каматне стопе појединих центалних банака. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА