Најновије

Школе у штрајку, синдикат и Министарство „ратују” подацима

Незадовољни најављеним смањењем плата од 10 одсто, просветни радници у основним и средњим школама почели су законски штрајк, тако што су часове скрати
Просветари штрајкују (Фото: Јутјуб принтскрин)

Просветари штрајкују (Фото: Јутјуб принтскрин)

О томе колико је школа у штрајку, постоје опречни подаци, јер синдикалисти тврде да штрајкује око 70 одсто, док је Министарство просвете саопштило да су се часови редовно одвијали у 65 процената школа. Министарство просвете је пребројало да је у Србији у преподневној смени редовно радило 1.106 основних и средњих школа (63 одсто), док се у 662 школе (37 процената) настава одвијала са скраћеним часовима од 30 минута. У Београду се редовна настава у трајању од 45 минута изводила у 79 одсто школа, тврде у МП. У току поподнева за наш лист је речено да штрајкује 35 одсто школа, још мање него у преподневној смени. „Драго ми је што највећи број наставника, упркос веома тешкој ситуацији, интересе ученика ставља на прво место”, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић. Он је додао да је материјални положај просветних радника толико тежак да је такво стање на дужи рок неодрживо. „Просветни радници сносе велики део терета друштвених и економских реформи које спроводи Влада Републике Србије и баш због тога је потребно успоставити систем плата који одговара одговорности и нивоу образовања који наставници имају”, додао је Вербић у изјави медијима. Он је подсетио да је почело формирање радне групе за преговоре о посебном колективном уговору на коме ће се заједно са представницима четири репрезентативна синдиката просвете радити у наредним недељама. Такође, представници синдиката биће у најкраћем могућем року укључени у рад на изменама Закона о основама система образовања и васпитања. Међутим, председник Синдиката радника запослених у просвети Слободан Брајковић каже за „Политику” да су часови скраћени у 70 одсто од 1.400 школа, а да разлика у подацима између министарства и синдиката потиче одатле што министарство обрачунава и оне школе са једним до пет ђака. – Министарство рачуна и специјалне школе које никада не штрајкују, као и оне „патуљасте”,којих има око 300. Ако њих не рачунамо, наши подаци показују да штрајкује 70 одсто школа и то оне велике – објашњава Брајковић. Подсетимо, штрајк су организовали Самостални синдикат, Унија просветних радника, Синдикат образовања Србије и Грански синдикат просветних радника „Независност”. Они траже да се просветни радници изузму од смањења плата док се не уреде платни разреди запослених у јавном сектору, затим потписивање новог колективног уговора, као и да се не мења члан пет Закона о основном систему образовања и васпитања који подразумева да се прво запошљавају технолошки вишкови по школама па тек онда да се отворе конкурси за запошљавање.
Прочитајте још: Руске новине: Војна неутралност Србије је чудна
Репрезентативни синдикати траже и да остану јубиларне награде и дневнице. Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) је упутила и проглас јавности и родитељима, у којима објашњава разлоге за штрајк и у којем се наводи да просветни радници не желе да их сматрају непријатељима деце, да су и они родитељи и да нагомилани проблеми, а посебно корупција, прете да уруше комплетан образовни систем. Они кажу и да је просечна плата наставника 39.000 динара и да ће најављеним смањењем бити још мања, док су просечне плате у јавном сектору 70.000 динара. Према речима портпарола УСПРС Јасне Јанковић, просветни радници су потпуно свесни да је држава у кризи, али да очекују равноправност у подели тог терета. „Оно на чему инсистирамо то је да се равноправно подели терет економских мера. Када кажемо равноправно онда очекујемо од владе да ће бити Робин Худ и узети онима који имају много, а не онима који немају ништа или имају мало. Када се јавни сектор уравнотежи, тек онда треба одузимати плате, тек онда гледати да ли ће то бити 10, 12 или 15 одсто, а не овако, да једну професорску плату има неко ко ради много мање захтеван посао са средњом школом у некаквој владиној агенцији и да онда и њему и нама буде одузето исто”, рекла је Јанковић. Синдикати настављају законски штрајк и очекују да разговарају са премијером Александром Вучићем.
 Сандра Гуцијан
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА