Најновије

ЕУ нема 300 милијарди евра неопходних за опоравак економије

ПАРИЗ- Утицајни француски дневни лист Le Monde објавио је да нови председник Европске комисије - Жан-Клод Јункер - има проблема у тражењу 300 милијарди евра неопходних за стимулисање раста економије еврозоне.
ЕУ (фото: lse.ac.uk)

ЕУ (фото: lse.ac.uk)

Јункер треба да Европском парламенту 26. новембра представи план за стимулисање економског раста у еврозони, али још не може да скупи поменутих 300 милијарди евра. Више од трећине те суме треба да буду приватне инвестиције и њиховим проналажењем се баве комесар ЕУ за економска питања Пјер Москвичи и потпредседник ЕК за запошљавање, економски раст и инвестиције Јурки Катајнен. Приватни инвеститори још не дају још не пристају да тај „усисивач“ буде укључен јер желе гаранције да ће и државе-чланице у све унети и своја средства. Le Monde процењује да новац држава-чланица нећ стићи преко буџета ЕУ, који је већ у минусу, већ преко кредита. Према процени министра финансија Француске, Емануела Макрона, узимаће се наменски кредити, а тако ће се скупити 60-80 милијарди евра.
Прочитајте још:Меркел: Ми смо против унилатералног признања ПалестинеБајден: Даћемо Украјини 20 милиона долара
Ради овога ће Европска комисија дозволити државама-чланицама да повећају буџетске дефиците. Под условом да новац заиста буде усмерен у инвестиције. Европска комисија је већ одредила да ће 300 милијарди евра бити усмерене у подизање енергетске ефикасности еврозоне, у телекомуникације, информатику, транспорт и образовање. Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА