Најновије

Јапан: Распуштена скупштина

ТОКИО - Јапански премијер је данас распустио доњи дом парламента, уочи ванредних избора који би, како се очекује, требало да буду одржани 14. децембра, у очигледном покушају да добије подршку за владу уздрману скандалима, а како би могао да оствари постављене политичке циљеве.
Распуштена скупштина (Фото: risingpowersinitiative.org)

Распуштена скупштина (Фото: risingpowersinitiative.org)

Његова владајућа Либерално-демократска партија (ЛДП), која је била на власти већину времена после Другог светског рата, могла би да изгуби нека посланичка места, али ће вероватно задржати чврсту већину са коалициониим партнером, наводи АП. Доњи дом јапанског парламента има 480 посланика. Избори ће уследити након Абеове одлуке да одложи планирано повећање пореза на продају након што су подаци објављени у понедељак показали да је приведа ушла у рецесију. Абе представља изборе као референдум о његовој економској политици приватизације, названу "Абекономија", као и о одлагању повећања пореза са осам одсто, колико износи сада, на 10 одсто, колико је предвиђено да буде у октобру следеће године. "Сада почиње битка. Ми ћемо кренути у тотални рат тако да сви можемо да се вратимо овде и преузмемо своју одговорност да од Јапана направимо земљу која ће сијати у центру света", рекао је Абе. Превремени избори збуњују бираче зато што је Абе био премијер само две године, што је отприлике пола мандата. Ни расписивање избора непосредно по објављивању негативних економских података обично се не сматра мудрим потезом, наводи АП. Резултати анкета објављених ове недеље показали су да је већина бирача против распуштања доњег дома парламента. Али Абе, чији је садашњи мандат почео у децембру 2012, то можда сматра шансом да добије нови мандат и очисти парламент од недавних скандала у које су били умешани министри из владе због којих је његова популарност пала, сматрају стручњаци. Два министра су поднела оставку, а остали су критиковани због начина финансирања предизборне кампање и кршења изборног закона. "Нема сумње да је циљ да се продужи његов останак на функцији премијера", изјавила је бивша посланица Мијеко Накабајаши која сада предаје на универзитету Васеда у Токију.
Прочитајте још:Меркел: Ми смо против унилатералног признања ПалестинеБајден: Даћемо Украјини 20 милиона долара
Будући да су опозиционе странке у расулу, Абе може бити уверен да ће бирачи омогућити победу његовој странци, што ће њему пружити шансу да буде премијер још четири године. Фокус је на економији и мало је бирача који су против одлагања повећања пореза. Осим тога, избори ће бити одржани пре него што Абе следеће године буде морао да се бави неугодним осетљивим питањима која би могла довести до смањења подршке његовој влади. То се превасходно односи на закон о повећању јапанске војне улоге у свету и поновно покретање производње у нуклеарним електранама. "То је као да сте притиснули тастер за ресетовање. Када прођу избори Абе ће вероватно тврдити да је добио мандат од грађана и да има практично бланко чек од њих да управља земљом још четири године", каже Коћи Накано, професор међународне политике на универзитету Софија у Токију. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА