Најновије

СПРЕЧИТЕ ГРИП: Ових 5 намирница немојте никако конзумирати!

Ако нећете да се разболите од грипа ове зиме, а не желите да примите вакцину, ови савети вам могу помоћи да на природан начин избегнете вирус и останете здрави током хладног периода.
Фото: telegrama.lt

Фото: telegrama.lt

Од грипа и прехладе можете се заштитити само исхраном. Ако се храните здраво, ојачаћете свој имунитет и помоћи организму да се одбрани од вируса и бактеријских инфекција. Доносимо вам савете нутрициониста, како да останете здрави, односно, обратите пажњу на намирнице које би требало избегавати: Шећер Нутриционисти препоручују смањен унос шећера у зимском периоду, јер ова намирница има нула одсто храњивих материја. Само се повећава ниво шећера у крви и смањује могућност организма да се бори против бактерија и вируса. У јесењим и зимским месецима стручњаци саветују ограничен унос ове намирнице. збегавајте прецесуирану хране с већим процентом рафинисаног шећера попут слаткиша и газираних пића. Уместо тога, препоручује се конзумирање хране која ће стабилизовати ниво шећера у организму попут интегралног пиринча, леблебија и сочива, и тако ојачати имунитет. Прости шећери Шећер се крије и у простим угљеним хидратима попут корнфлекса и белог хлеба, који многи бирају као главну намирницу за доручак. Конзумација простих угљених хидрата, наиме, у телу се брзо претвара у глукозу, и тако ствара исте проблеме за тело као и бели шећер. Уместо тога бирајте житарице као што су зоб и јечам, ако је могуће у комбинацији са органским млеком од бадема, насецканим бананама и мало цимета. Индустријски шећер и прерађевине које се у телу брзо претварају у глукозу ослабиће имунитет и вас изложити сезонским болестима. Масна и пржена храна Много је разлога за избегавање хране препуне засићених масних киселина као што је пржено месо и кромпирићи. Редовна конзумација овако припремљене хране повећава ниво крвног притиска и ризик од кардиоваскуларних болести, али и слаби имунитет организма. Нутриционисти напомињу да је избор хране кључан за отпорност организма на болести и друге спољне факторе. Зато саветују умереност и да повремено црвено месо замените здравијим протеинима попут пасуља и других махунарки. Алкохол Не морате се одрећи чаше црног вина уз вечеру, али би свакако требало припазити на количину алкохола коју уносите у организам. Неки ће рећи да алкохол ефикасно греје организам па се зато намеће као логично решење током хладног времена. Али, бројне студије показале су да претерано уживање у алкохолу ослабљује имунитет и тако вас излаже разним сезонским болестима. Једно пиће вам неће нашкодити, али три чаше алкохола дефнитивно ће бити штетне. Млечни производи И млечни производи су пуни скривених шећера, па се препоручује умерено узимање ових намирница током хладног периода. Амерички научници повезали су конзумирање млека, јогурта и сира с проблемима у органима за дисање. Тачније, лекари су открили да кравље млеко може секрет (шлајм) у плућима и грлу учинити гушћим и тако успорити опоравак од болести. Уместо тога пијте здравије алтернативе, попут пиринчаног млека, или органске течности од бадема.
Прочитајте још:Омиљено пиће мушкараца у служби здрављаХранио се 60 дана само “здравом” храном и ево шта му се догодило! (ВИДЕО)
Извор: ПорталОко

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА