Најновије

Бебама је мама најбољи лек

ЊУJOРK - Истраживање тима научника Mединског факултета Њуjоршког универзитета по први пут jе показало краткорочни утицаj коjе маjчино присуство има на мозак бебе.
Беба (Фото: wallpapersam.com)

Беба (Фото: wallpapersam.com)

Kада бебу нешто боли, "присуство маjке jе важан параметар", истиче се у студиjи коjа jе представљена на годишњем састанку Друштва за неуронауку, коjи jе одржан ове недеље у Вашингтону. Aмерички научници су спровели тестове на мишевима коjима су давали благе електричне шокове. Oткрили су да се усред боли активира неколико стотина гена у делу мозга коjи контролише емоциjе. Kада би, међутим, њихова маjка била у близини, таj броj би спао на мање од 100. Mаjка, као моћан симбол безбедности и сигурности, не пружа само моралну утеху. "Наша студиjа jе показала да маjка коjа теши бебу коjу нешто боли не изазива само менталну реакциjу. Сам чин тешења доводи до промена - било дорих или лоших, на неуронским мрежама коjе су пресудне за рани развоj мозга", обjаснила jе вођа истраживања, неуробиолог Реџина Саливен.
Прочитајте још:14 ствари које мушкарци желе да чују у кревету
Иако помало окрутан према малим мишевима, експеримент би могао да помогне стручњацима у изналажењу нових метода у борби против бола код људи. "Будући да су опиjати превише опасни за бебе због адиктивних своjстава, истраживачи су пред изазовом да пронађу алтернативе међу стимулусима окружења, попут маjчиног присуства, коjи би могли да помогну у ублажавању бола", навела jе Саливен. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА