Најновије

Белгијанци туже Србију због губитака проузрокованих пропустима државе

БЕОГРАД - Белгијске компаније Енерго Зелена и Зелена Н.В. саопштиле су да су поднеле захтев за арбитражу против Републике Србије пред Међународним центром за решавање инвестиционих спорова у Вашингтону (ИЦСИД), због, како тврде, систематских пропуста Србије да спроведе сопствене прописе у области прераде животињског отпада.
Туже нас Белгијанци (Фото: selectfactoring.co.uk)

Туже нас Белгијанци (Фото: selectfactoring.co.uk)

Управни одбор компаније је, такође, донео одлуку да обустави све активности постројења у Инђији, јединог постројења за нешкодљиву прераду опасног животињског отпада у Србији које је у потпуности усклађено са домаћим прописима. Компаније Енерго-Зелена д.о.о. и Зелена Н.В. одлучиле су да започну међународну инвестициону арбитражу против Републике Србије због значајних губитака и штете која је причињена пословању компаније у Србији у области нешкодљиве прераде животињског отпада. "До губитака и штете је дошло због низа недозвољених радњи и пропуста од стране надлежних органа Републике Србије", наведено је у саопштењу Енерго-Зелене. "Енерго-Зелена је, супротно том принципу једнаког третмана, континуирано изложена очитој дискриминацији и нелојалној тржишној конкуренцији, а систематским пропустима да спроведе сопствене прописе о преради животињског отпада Србија не само да је нанела значајну штету компанији, већ је угрозила животну средину и јавно здравље својих и грађана других земаља", оцена је те компаније. Енерго-Зелена тврди да је Србија, такође, прекршила своје међународне обавезе које проистичу из билатералног инвестиционог споразума са Белгијом (Споразумом између Белгијско-луксембуршке економске уније и Србије и Црне Горе о узајамном подстицању и заштити улагања који је ступио на снагу 2007. године).
Прочитајте још:НОПС: Анкета показала – не желимо нове акцизе
Та компанија наводи да је покушала да спор реши мирним путем, али да је "наишла на празна обећања, континуирано флагрантно кршење закона и очигледан недостатак искрене намере српске стране да се реши проблем". До краја децембра свих 43 запослених у Компанији остаће у радном односу, а из Енерго-Зелене најављују да ће фабрика, у коју је иницијално уложено 21,5 милиона евра, бити затворена. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА