Најновије

СКАНДАЛ: ЕУ шверцује у Русију воће и поврће преко БиХ!?

МОСКВА – Русија истражује покушај кријумчарења европског воћа и поврћа кроз Босну и Херцеговину да би се заобишао ембарго Москве на увоз хране из Европске уније, показују документи у које је агенција Франс прес имала увид.
Роба... (Фото: Викимедија)

Роба... (Фото: Викимедија)

БиХ, на коју се ембарго не односи, бележи процват извоза хране од августа, када су руске санкције ЕУ ступиле на снагу. Руска Федерална служба за ветеринарску и фитосанитарну контролу тврди да је пољопривредни извоз из БиХ у Русију ове године утростручен у односу на 2013, што се наводи и у документу Министарства спољних послова БиХ, у чију је копију Франс прес имао увид. У девет месеци закључно са септембром, извоз воћа и поврћа из БиХ у Русију био је тежак 3.123 тоне у односу на 1.014 тона из истог периода лане, наводи се у документу. Босна је у том периоду извезла 2.066 тона јабука и крушака у Русију, у односу на свега 10 тона из истог периода 2013. Москва сада жели да сазна податке о обиму производње одређеног воћа и поврћа у Босни у 2014. Под сумњом је и извоз кромпира из БиХ, будући да се тај производ прошле године уопште није извозио у Русију, а од почетка 2014. извезено је 94 тоне. „Највећи део робе извезен је у септембру и октобру, а мањи део у августу, када су руске санкције ступиле на снагу”, рекао је за Франс прес портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.
Прочитајте још:(ФОТО) Болесна НАТО кампања у Црној Гори
Руски званичници сумњају да се ради о реизвозу, односно о томе да је одређена количина воћа и поврћа прво увезена у БиХ, а потом извезена на руско тржиште”, рекао је новинарима министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић. Руски ембарго на увоз хране у периоду од годину дана односи се на месо, воће, поврће, рибу и млечне производе из Аустралије, Канаде, ЕУ, Норвешке и САД и уведен је као контрамера санкцијама ЕУ уведеним Русији због украјинске кризе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА