Најновије

Марин ле Пен: Француска треба да врати златне резерве ако хоће излазак из кризе

ПАРИЗ- Пут претеране штедње којим француске власти настоје да изађу из економске кризе није добар, па лидер Француског националног фронта Марин ле Пен тражи да се, под хитно, изврши комплетан инвентар златних резерви ове земље, као и да се оне у потпуности повуку из иностранства. Ле Пенова се обратила званичним писмом гувернеру банке Француске Кристијану Ноајеу.
Марин Ле Пен(Фото: haaretz.com)

Марин Ле Пен(Фото: haaretz.com)

- Сви Французи могу да закључе да политика стезања каиша коју захтевају ЕУ и Европска централна банка, а коју води влада, представља тежак неуспех за нашу земљу - истакла је. Подвукла је макроекономски и геополитички контекст све ултралибералнијег модела који је Француска прихватила „уз притисак Брисела“ и поручила да ситуација тако не може трајно да се побољша. Марин ле Пен је, као лидер опозиције и изражавајући на тај начин забринутост за стање француске економије, нагласила да спасавање монете и питање задужења нису у ексклузивном домену власти и Националне банке, већ да је гарант читава нација. Истакла је да злато данас има важну улогу у „хладном монетарном рату“ који се тренутно води између Запада и земаља БРИКС, подсећајући да су Русија, Кина и Индија знатно увећале своје резерве у периоду од 2007. до 2013. С друге стране, навела је да је Француска од 2004. до 2012. продала око 614,6 тона злата. Зато је затражила да независно домаће тело изврши потпуни инвентар 2.435 тона резерви француског злата.
Прочитајте још:Фергусон: Американци извели војску на улице!
Уз повратак злата, затражила је и да хитно престане његова продаја, да се, напротив, резерве увећају, као и да се раскину сви уговори који се везују за стављање злата у залог. Повратак у нацију Марин ле Пен подсећа да 30. новембра Швајцарци гласају да ли да све своје златне резерве врате на националну територију. Холандија је у дискрецији повукла 122 тоне злата похрањене у САД, па се сада једна трећина холандског злата налази на домаћој територији. Немачка је златне резерве из Француске и САД почела да повлачи још пре две године. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА