Најновије

Одакле потиче и шта је прави бурек

Бурек је саставни део гастрономске културе Балкана. Иако се традиционално једе као ужина, уз обавезни јогурт, млађа популација неретко га конзумира као добродошло средство за утољавање глади при повратку из изласка.
Бурек је саставни део гастрономске културе Балкана (Фото: хаосс.цом)

Бурек је саставни део гастрономске културе Балкана (Фото: хаосс.цом)

Тад се обично нађе неко ко има потребу да обавести друге да бурек може бити само од меса, а да су све остало пите. Једним делом, заговорници такве тезе су у праву. Наиме, у Босни и Херцеговини бурек је заиста назив за јело од вученог теста пуњеног месом – млевеним или сецканим, најчешће спиралног облика. Остала јела, која се праве по истом принципу, а имају различите надеве, називају се питама, које обично уз себе имају апозицију у зависности од врсте надева: сирница, зељаница, тиквеница, крумпируша… Проблем је, међутим, што таква подела важи само у БиХ. Како је бурек освојио Европу Бурек потиче из Турске; штавише, старији је од Турске и верује се да су то јело правили још Турци у својој прадомовини у средњој Азији. Етимолошки, повезан је с турским кореном бур-, који значи “савијати”. Управо зато, у Турској и данас влада највећа разноликост у погледу надева и облика: од малих смотуљака названих “цигара - бурек”, полумесечастог “сирови бурек” прженог у уљу па све до уобичајеног су “водени бурек”, који је најсличнији оном који се прави на Балкану - у облику великог круга који се реже на четвртине. Турци су својим освајањима проширили бурек широм Блиског Истока и Балкана па су бурек тако почели да праве и арапски бедуини, а преузели су га и Јевреји Сефарди, који су се у већем броју населили у Отоманском Царству након што су их хришћани протерали из Шпаније. На запад, бурек је доспео до земаља Магреба (где је познат као брик), а и до северне Италије. где су га и опет пренели Сефарди (тамо се назива бурицхе и искључиво је пуњен слатким надевом, попут мармеладе од мандарина). На истоку је бурек, захваљујући Татарима, покорио велики део бившег СССР-а, доспевши тако посредно и у неке северноевропске кухиње (литванску, пољску). На том огромном подручју, бурек се пуни најразличитијим надевима – од уобичајеног меса, сира, спанаћа, све до необичнијих, попут киселог купуса, леблебије, туњевине – а постоји и празни бурек. Ниш је место рођења југословенског бурека На подручје бивше Југославије бурек долази крајем 15. века кад је у Нишу створен рецепт за „округли бурек“. Ниш ће се тако овенчати титулом „прадомовине балканског бурека“, а од 2004. године тамо се одржава и манифестација Бурегџијада, на којој је 2011. испечен најмањи, али и највећи бурек на свету: најмањи је испечен у пивском чепу, а највећи је имао површину од 8 метара квадратних и био тежак 200 кг. Нажалост, организатори нису имали средстава да плате пут званичницима Гинисове књиге рекорда, који би тиме потврдили њихов успех.
Прочитајте још:Брза торта с кокосом и бананама (ПОСНО)
извор: Дневник.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА