Најновије

Станови заплењени од српских породица иду фирми из Америке

Банкарска групација „Голдман Сакс“ могла би ускоро да постане власник свих некретнина одузетих српским грађанима и фирмама због кредитних дугова.
Станови иду компанији из САД (принтскрин Јутјуб)

Станови иду компанији из САД (принтскрин Јутјуб)

Наиме, Влада Србије преговара са “Голдман Саксом” да у Србији оснује фонд за ризичне кредите, сазнаје “Блиц”. Разговоре о могућности формирања фонда који би откупљивао ненаплативе кредите у Србији започео је министар финансија Душан Вујовић летос, током посете делегације те америчке групације Београду. То је била и једна од тема разговора које је премијер Александар Вучић имао недавно у Лондону са представницима највишег менаџмента “Голдман Сакса” за Европу. Комерцијални фонд попут оног који би основао “Голдман Сакс” откупљивао би такозване контаминиране зајмове, уколико банка жели да их прода и колико-толико заради на нечему што сама никако не може да наплати. - Интерес оснивача оваквог фонда јесте да искористи чињеницу да има капитал и да може да сачека наплату оваквих зајмова или активирање хипотека датих за ове кредите, односно продају заплењених некретнина, у моменту када је то најисплативије - објашњава извор “Блица” из банкарских кругова. Банке су углавном спремне да ове зајмове продају за минималну накнаду. Пракса је да се овакви дугови откупљују за максимално половину вредности дуга, а најчешће за 20 одсто те вредности.
Прочитајте још:Благојевић: Има свакаквих превара!Посланик СНС подржава протест против Владе…
- Ценовника нема, па се дешава да неки кредити буду продати и за само десет одсто вредности зајма. Банке које имају велики број ризичних зајмова журе да се ових зајмова одрекну, како би сачували позитивне билансе - објашњава наш саговорник. Влада је размишљала и да држава направи фонд у који би били издвојени сви лоши кредити. То би изискивало да и банке поднесу трошак рада фонда. Међутим, банке нису могле да се сложе, јер неке имају врло мало ризичних кредита и не желе да финансирају то што су се други понашали ризично. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА