Најновије

Орбан поново подржао изградњу "Јужног тока"

Премијер Мађарске, Виктор Орбан, данас је поново подржао изградњу гасовода "Јужни ток", пошто су власти у Будимпешти претходно усвојиле закон, схваћен као "зелено светло" за тај пројекат и као последњи показатељ Орбановог отпора Европској унији.
Виктор Орбан (Фото: hir.ma)

Виктор Орбан (Фото: hir.ma)

Орбан је новинарима рекао да је планирани гасовод кључан за снабдевање Мађарске енегентима, пренео је АФП. "Подржавамо изградњу сваког гасовода који обезбеђује енергетске изворе", рекао је мађарски премијер, после састанка с члановима кабинета. "Упркос проблемима у Украјини, гас би ипак требало да стигне до Мађарске и због тога нам је потребан још један гасовод", истакао је Орбан. Мађарски законодавци изгласали су раније данас амандман на закон који омогућава компанијама изградњу гасовода чак и ако немају лиценце потребне за управљање њима, преноси Блумберг.
Прочитајте још: (ФОТО 18+) Албанка показала шта има!
Будимпешта жели да почне да гради гасовод у року од шест месеци, изјавио је председник државне компаније МВМ Зрт, Чаба Баји, која је формирала заједничко предузеће са руским Гаспромом у циљу изградње гасовода. Новоформирана компанија нема лиценце за управљање гасоводом. Гасовод Јужни ток дужине 2.446 километара преносио би руски гас у Европу испод Црног мора, пружајући алтернативу за гасоводе кроз Украјину. Капацитет гасовода износио би 63 милијарде кубних метара гаса годишње, а пролазио би кроз Бугарску, Србију, Мађарску, Словенију и Италију. ЕУ је блокирала радове на пројекту и увела економске санкције Русији због њеног става око Украјине, а Брисел и Вашингтон су у јуну извршили притисак на Бугарску да обустави радове на Јужном току. Орбан, један од најгласнијих критичара европских санкција Русији, обуставио је крајем септембра испоруке гаса Украјини на "неодређени период", свега неколико дана након што се састао са извршним директором Гаспрома Алексејем Милером, наводи Блумберг, подсећајући да је Гаспром истовремено повећао испоруке гаса Мађарској за око 67 одсто. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА