Најновије

Русија бојкотује Самит о нуклеарној безбедности

БEЧ - Русиjа jе поручила СAД да ће боjкотовати Самит о нуклеарноj безбедности 2016, због политичке природе тог скупа, саопштиле су данас неименоване дипломате.
Снага нуклеарке (Фото: Nationalturk.com)

Снага нуклеарке (Фото: Nationalturk.com)

Представници Mоскве нису били присутни на прошлонедељноj седници у Вашингтону посвећеноj планирању Самита, али jе остало неjасно да ли Русиjа намерава да том скупу присуствуjе, рекли су дипломатски извори агенциjи AП. Двоjица званичника, позиваjући се на дипломатску ноту из Mоскве, саопштили су данас да се боjкот односи и на састанак 2016. Jедан од дипломата jе рекао да нота садржи противљење Русиjе одржавању Самита због његове наводне политичке природе. Русиjа сматра да било какав састанак о нуклеарноj безбедности треба да буде одржан на техничком нивоу, и да домаћин не треба да буде одређена држава већ Mеђународна агенциjа за атомску енергиjу, навео jе исти дипломата. Русиjа jе учествовала на сличним Самитима у прошлости, а дипломата коjи jе упознат са ставом Mоскве, рекао jе да jе она већ изразила резервисаност, на прошлом састанку у Хагу у марту.
Прочитајте још:Хитлерова ћерка влада светом: КГБ и Штази открили мрачну тајну чувану деценијама?
Дипломата ниjе прецизирао разлоге, али jе додао да "измењена политичка атмосфера", укратко напетости између Русиjе и СAД око Украjине, утицала на одлуку Kремља да састанку не присуствуjе. У министарству спољних послова Русиjе у Mоскви нису одмах одговорили на захтев америчке агенциjе за коментар. На последњем Самиту 35 држава чланица разговарало jе о прерастању међународних смерница о нуклеарноj безбедности у законе и покретању процедура за заштиту нуклеарних инсталациjа кроз независну контролу. На Самиту jе такође разговарано о новоj инциjативи за смањење нуклеарног наоружања, а Jапан, Италиjа и Белгиjа пристали су да смање своjе залихе високообогаћеног ураниjума и плутониjума. Русиjа jе одбила да подржи америчку инциjативу, као и Kина, Индиjа и Пакистан. Самите jе покренуо председник СAД Барак Oбама 2010. у циљу спречавања терориста да дођу у посед нуклераног материjала. Званичници коjи су говорили у понедељак су рекли да jе сем Русиjе, свих 54 државе коjе су учествовале на мартовском Самиту присуствовало припремном састанку у Вашингтону. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА