Најновије

Русија прихватила одговорност за нуклеарне објекте на Криму!

ЊУЈОРК - Русија је на себе преузела потпуну одговорност за нуклеарне објекте на територији Крима и луке Севастопољ и спремна је да Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА) омогући њихову инспекцију, изјавио је данас заменик сталног представника Русије при УН Александар Панкин.
Крим (Фото: РИА новости)

Крим (Фото: РИА новости)

То је Панкин одговорио на седници Генералне скупштине УН посвећеној раду ИАЕА на тврдње украјинске стране да "наставак окупације" Крима и Севастопоља, који су се присајединили Русији после референдума у марту, "подрива режим неширења нуклеарног наоружања", наводи Итар-Тасс. - Русија је преузела на себе пуну одговорност за нуклеарне објекте у њеним новим субјектима (Руске Федерације). Осим тога, РФ је изразила спремност да Агенцији, уколико буде заинтересована, омогући да спроведе пуноважну проверу да базни или специјални материал, који се користи на тим постројењима, није узиман из њих, уз изузетке случајева предвиђених споразумом између СССР и ИАЕА од 21. фебруара 1985. године, рекао је Панкин. Руски дипломата је подсетио да је Русија "у духу отворености и сарадње" обавестила секретаријат Агенције о статусу нуклеарних објеката на Криму и Севастопољу и "уврстила их на списак мирољубивих постројења на које је могуће применити гаранције ИАЕА" у складу са билатералним споразумом.
Прочитајте још:

ПУТИН СЕ СМЕЈЕ, ОБАМА ПЛАЧЕ: Овако изгледа војска Русије 2014. године

Руска хуманитарна помоћ стигла у Доњецк и Луганск

- На тај начин ситуација се у потпуности налази у међународноправном пољу, рекао је заменик сталног представника Русије при Светској организацији. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА