Најновије

ЕУ: Четвртини популације прети сиромаштво

ПАРИЗ - У Европској унији прошле године је 122,6 милиона људи било изложено ризику од сиромаштва или од социјалне изолације, показују најновији објављени подаци европске статистиче агенције Евростат.
Сиромаштво (Фото: Свевести.цом)

Сиромаштво (Фото: Свевести.цом)

Иако је статистика за 2013. нешто боља од оне из 2012, ова констатација остаје и даље алармантна, пише француски лист Фигаро.
У прошлој години, према истраживању Евростата, 122,6 милиона људи нашло се у ризику од сиромаштва или искључености из друштва, што чини 24,5 одсто укупне популације у 28 земаља Европске уније. Ова стопа је у 2012. години била 24,8 одсто. Земља највише погођена сиромаштвом била је Бугарска, где је близу половине укупне популације (48 одсто) живело у ситуацији материјалне неизвесности. У четири друге земље ЕУ, Румунији, Грчкој, Летонији и Мађарској, опасност од сиромаштва погађа скоро трећину укупног броја становника.
Прочитајте још:(ВИДЕО) Овако је Меркелова погледала Путина док прича о првој брачној ноћи
Земље које бележе најниже стопе опасности од материјалне беде јесу Чешка (14,6 одсто), Холандија (15,9 одсто), Финска (16 одсто) и Шведска (16,4 одсто). Како наводи лист, Француска је по овом критеријуму доспела на пету позицију, са 18,1 одсто становништва које живи у ризику од сиромаштва, што је нижа стопа од просечне за Европску унију. Уједно је Француска једна од неколико земаља где је стопа оваквог ризика опала за последњих пет година, са 18,5 одсто у 2008. години. Поред Француске, у овој групи земаља нашла се Цешка, Аустрија, Пољска, Румунија, Словенија и Финска. Аутори ове студије су се у закључцима ослонили на резултате анкете о приходима домаћинстава и квалитету живота у свакој земљи чланици ЕУ, утврдивши неколико фактора који могу једно домаћинство гурнути у сиромаштво, а то су недовољни приходи, неспособност редовног измиривања рачуна, недостатак квалитетног грејања, тешкоће приступу тржишту рада... Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА