Најновије

Неспоразум председника Србије и Адвокатске коморе

Председник Србије Томислав Николић је, одмах после усвајања измена „нотарских” закона у скупштини, поручио да су испуњени оправдани захтеви адвокатских удружења и да се стварају услови за наставак њиховог рада.
Томислав Николић (Фото: ЈуТјуб)

Томислав Николић (Фото: ЈуТјуб)

Адвокатска комора је, међутим, саопштила да усвојеним законима нису испуњени захтеви адвоката и упутила писмо председнику Републике. У саопштењу прес-службе председника државе се наводи: „Закони о изменама и допунама Закона о јавном бележништву и Закона о промету непокретности, који су тренутно у процедури у Народној скупштини Републике Србије, по мишљењу председника су у складу са Уставом Србије и представљају испуњење оправданих захтева адвокатских удружења”. Адвокатска комора Србије јуче је поднела иницијативу председнику Николићу да примени овлашћења из Устава Републике Србије и Закона о председнику Републике, и позвала га да не донесе указ о проглашењу усвојених закона и да их врати на поновно одлучивање. Затим је из Адвокатске коморе Србије упућено писмо председнику Томиславу Николићу.
Прочитајте још: Жене за избегавање
„Пре свега изражавамо задовољство што је први пут од дела извршне власти признато да су постојали оправдани захтеви адвокатских комора. Упркос врло јасној правничкој аргументацији коју смо изнели, скоро два месеца представници извршне власти понижавају и вређају адвокатуру, повезују је са мафијом и тајкунима, називају нас политикантима.. Стога још једном истичемо да ваше признање о постојању оправданих захтева адвокатских комора представља један од првих, али недовољан, корак у разрешењу институционалне кризе у којој се налази Србија. Поштовани господине председниче, као адвокати смо слободни да вам добронамерно укажемо да вас не саветују добро. Онај ко вас је саветовао да се у саопштењу упустите у оцену уставности предложених измена закона, дао је погрешан савет. Препустите то оном ко је за то надлежан – Уставном суду Републике Србије.” Председник Републике је јуче, реагујући на званичан став адвоката, изречен прекјуче на Тргу Николе Пашића, да ће обустава рада трајати док председник Србије не потпише указ о усвајању закона којим ће бити прихваћени захтеви адвоката, саопштио да пажљиво прати ситуацију у правосуђу са становишта доношења и примене закона који треба да буду усклађени са Уставом Републике Србије. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА