Најновије

Николић: Адвокати имају услове сада да раде!

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић поручио jе данас да су проглашењем закона коjи су тренутно у процедури у Скупштини испуњени оправдани захтеви адвокатских удружења и да се ствараjу услови за наставак њиховог рада.
Томислав Николић (Фото: ЈуТјуб)

Томислав Николић (Фото: ЈуТјуб)

Николић jе, поводом изjава представника адвокатских удружења коjа су обуставила рад „да ће обустава рада траjати док председник Србиjе Tомислав Николић не потпише Указ о усваjању Закона коjим ће бити прихваћенни захтеви адвоката, коjи су уставни и коjима се штите права грађана“, саопштио да пажљиво прати тренутну ситуациjу у правосуђу са становишта доношења и примене закона коjи треба да буду усклађени са Уставом Републике Србиjе. "Закони о изменама и допунама Закона о jавном бележништву и Закона о промету непокретности, коjи су тренутно у процедури у Народноj скупштини Републике Србиjе, по мишљењу председника су у складу са Уставом Србиjе и представљаjу испуњење оправданих захтева адвокатских удружења", наведено jе у саопштењу прес службе председника. Kако се истиче, њиховим проглашењем ствараjу се услови за наставак рада свих оних коjима jе дужност обезбеђивање правне сигурности и примене закона у Републици Србиjи. Председник Србиjе напомиње да нема права да утиче на законске одредбе коjе се тичу висине накнаде или коме се та накнада исплаћуjе, али jе одмах постало jасно да су издваjања грађана енормно повећана, а да jе чак и судска овера потписа, коjа jе доносила не мали приход у буџет, потпуно изузета из судске надлежности.
Прочитајте још:СЕКС ИЗ ВАЗДУХА: Хоћемо порно, а не рат!
"Mеђутим, овакво законско решење ниjе противно Уставу Републике Србиjе. Питање jе економске оправданости такве измене надлежности, посебно у условима када се Влада Републике Србиjе залаже за општу штедњу и повећање буџетског прилива", додаjе се. У саопштењу се подсећа да jе Закон о jавном бележништву донет jе у маjу 2011. године, за време претходне власти и додаjе: "Tада се нико ниjе огласио о евентуалним спорним одредбама, па ни Уставни суд. Поставља се питање зашто се то актуелизуjе баш сада." Што се тиче захтева адвокатских комора у вези са порезима, како се напомиње, то jе посебно питање примене већ постоjећих прописа коjи уређуjу ову правну материjу. Председнику Републике Србиjе ниjе достављен никакав други предлог закона коjим се уређуjе ова материjа, нити се такав закон налази у скупштинскоj процедури, закључуjе се у саопштењу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА