Најновије

"Путин је свету објавио рат"

ВАРШАВА-Бивши пољски председник, добитник Нобелове награде за мир Лех Валенса, оптужио је руског председника Владимира Путина да је објавио рат свету.
Лех Валенса (Фото: Јутјуб)

Лех Валенса (Фото: Јутјуб)

Валенса сматра да Путин не поштује међународне обавезе Русије према Украјини и гаранције њене територијалне целовитости које је дала. "Ситуација на истоку је сада веома опасна. Када се предавало нуклеарно оружје, велике силе дале су гаранције територијалне целовитости Украјине а он је то оспорио, прекршио је тај споразум и објавио рат свету", сматра Валенса. Некадашњи вођа отпора Пољака комунистичком режиму и статусу Пољске као сателита Совјетског савеза оценио је да Путин у међународним односима користи недозвољене методе. "Европа и свет су одговорни и гледају да избегну конфронтацију, а он наваљује с тим својим кршем од оружја. То је јако опасно, морамо да будемо солидарни и исправно одговоримо", рекао је Валенса. Нови шеф Бироа одбрамбених иницијатива Ромуалд Шереметјев, за разлику од Валенсе оценио је да Русији није стало до рата, јер је свесна да може да се мери са НАТО једино у нуклеарном потенцијалу, а не и по конвенционалном, где је предност далеко на страни НАТО-а, а посебно САД. "Русија жели да уђе на територију државе НАТО и провери у којој мери ће НАТО реаговати. Сјајан терен за такав експеримент су балтичке земље где постоји велика руска мањина. Русија жели да се помера на Запад милиметар по милиметар, не метар по метар", истакао је Шереметјев.
Прочитајте још:Шешељу све време причају да је еутаназија легалнаХитлерова ћерка влада светом: КГБ и Штази открили мрачну тајну чувану деценијама?
Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА