Најновије

САД: Одобрен план за излазак Детроита из банкрота

Суд је одобрио план града Детроита за излазак из банкрота што омогућава завршетак највећег таквог случаја у јавном сектору у Сједињеним Америчким Државама (САД).
Америка (Фото:familysecuritymatters.org)

Америка (Фото:familysecuritymatters.org)

Према достављеном плану у Детроиту ће пензије бити смањене 4,5 одсто, избрисано седам милијарди долара дуга, док ће 1,7 милијарди долара бити уложено за уништавање напуштених зграда, побољшање јавне безбедности и унапређење основних служби. Случај банкрота Детроита је завршен за 16 месеци што је веома брзо када је реч о таквим случајевима, преноси Б92. Успех у случају Детроита је постигнут захваљујући низу договора тог града и највећих кредитора, посебно пензионера који су прихватили мање пензијс пошто је судија рекао да им закони савезне државе Мичиген не јамче заштиту.
Прочитајте још: Породица и комшије спремају дочек за Шешеља
Стручњаци при суду оцењују да ће даљи успех Детроита зависити од способности градоначелника, Мајкла Дугана и градских власти. Једна од најнеобичнијих ставки плана је сума од 816 милиона долара које су дали држава Мичиген, фондације, филантропи и Детроитски институт за уметност. Тај новац ће покрити рупе у пензионом фонду Детроита чиме је спречено још веће резање пензија и избегнута продаја уметничких дела у власништву града. Због сталног смањења становиштва Детроит, који је по површини већи од Менхетна, Бостона и Сан Франциска заједно, није имао довољно прихода од пореза да покрије пензије, здравствено осигурање пензионисаних и отплату дугова. У Детроиту живи 688 хиљада људи што је скоро 30 одсто мање него 2000, а у време врхунца тог града 50-тих година у том граду, који је центар америчке аутомобилске индустрије, је живело и 1,8 милиона становника. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА