Најновије

РАСКОЛ ДОСТИЖЕ НЕОПИСИВЕ РАЗМЕРЕ: Руска црква напушта Гроб Господњи?

У светлу спора између Руске православне цркве (РПЦ) и Цариградске патријаршије нашла се и Јерусалимска патријаршија, која има јурисдикцију над многим светињама у Светој земљи.

Храм Гроба Господњег (Фото: РИА Новости)

Секретар Руске духовне мисије у Јерусалиму игуман Никон је у интервјуу за РИА Новости изјавио да ће РПЦ престати са богослужењем у Храму Гроба Господњег у случају да Јерусалимска патријаршија стане на страну Цариграда и допусти службу '’филаретовцима'’, односно свештеницима Украјинске православне цркве, у том храму.

'’Ако Јерусалимска патријаршија стане на страну Цариградске патријаршије и на тај начин дозволи '’филаретовцима'’ службу на Гробу Господњем и у другим својим храмовима у Светој земљи, тада ћемо да прекинемо служење са њима. Фактички, то би био наставак скандала и највероватније, претпостављам, и са Јерусалимском патријаршијом ћемо морати да прекинемо комуникацију, јер би они у том случају стали на страну расколника'’, рекао је игуман.

Он је појаснио да таква ситуација неће сметати верницима РПЦ да присуствују церемонији силаска Благодатног огња, која се одржава у Храму Гроба Господњег, где учествују десетине хиљада верника, укључујући и делегацију из Русије.

'’Ако се то догоди, наравно да можемо да присуствујемо на тим службама, али да се причешћујемо са њима не можемо, нити можемо да служимо са њима'’, рекао је он.

Подсећамо да је спор између РПЦ и Цариградске патријаршије започет признавањем аутокефалности Украјинске православне цркве од стране васељенског патријарха, због чега су прекинути сви односи између две патријаршије.

Може ли овај раскол да изазове рат или неке веће последице, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Прекид односа између РПЦ и Цариградске патријаршије

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА