Најновије

ГЕОЕКОНОМИЈА: Евроазијски економски савез одбацује долар и евро

МОСКВА - Евроазијски економски савез ће одбацити коришћење долара и евра, а за трансакције ће се користити руска рубља, казахстанске тенге и јерменска драма, пише руска Известиа. Лист наводи да је ова иницијатива подржана и од стране Савета Федерације и од стране Државне Думе.
Руска рубља (Фото: ipolitics.ca)

Руска рубља (Фото: ipolitics.ca)

Евроазијски економски савез који укључује Русију, Белорусију, Казахстан и Јерменију ће у периоду од 2025. до 2030. године извршити ову реформу и у потпуности одбацити западне валуте. Реч је о јединственом платежном систему земаља чланица евроазијског блока, пише Известиа, који ће постепено постати јединствени платежни систем једне валуте. О стварању нове заједничке јединствене евроазијске валуте је било говора, али сви таквом кораку прилазе са опрезом. Евроазијска валута је идеја која се разматра од самих почетака креирања евроазијске стратегије.
Прочитајте још:У Јордану се срушио амерички борбени авион Ф-16
У 2013. години обрт међу чланицама Царинске уније је достигао 64.1 милијарду долара, а свеукупни обрт са трећим земљама чак 930.1 милијарди долара, објавила је ЕЕК (Евроазијска Економска Комисија). Према подацима ЕЕК, у трговини међу чланицама Царинске уније, 50% се користи рубља, 40% долар, 8-9% евро, и око 1% других валута. "Емисија долара је данас огромна, а не искључује се као могућност и крах америчке економије, јер је спољни дуг САД веома велики." - рекао је за Известиа, члан комитета Савета Федерације за економску политику, Евгениј Тарло који је истакао важност окретања националној валути и заједничким одбрамбеним финансијским системима чланица Евроазијског економског савеза. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА