Најновије

Масовни стечај државних предузећа

БEOГРAД - За око 200 државних предузећа наjвероватниjе неће бити ни купаца ни партнера, а министар финансиjа Душан Вуjовић каже да ће радници, уколико та предузећа оду у стечаj, имати отпремнине и бити заштићени у том процесу.
Душан Вујовић ( Фото: ЈуТјуб)

Душан Вујовић ( Фото: ЈуТјуб)

"Tо значи да ће та предузећа, ако се нешто волшебно не догоди у наредних месец или два, ићи у процедуру стечаjа, а то значи да ће радници имати отпремнине и бити заштићени у том процесу", рекао jе Вуjовић за Б92. Према његовим речима, средства тих предузећа биће ослобођена за друге намене. Држава већ планира одређена средства за те раднике, али не жели да погађа колико ће људи бити у ситуациjи да користи те отпемнине, казао jе министар и поручио да ће држава испоштовати законе и своjе обавезе за све. Држава jе склопила буџет и решила да неодрживи дефицит у наредноj години мора да се смањи за око 65 милиjарди динара. Сва предузећа коjа годинама ништа нису радила и коjа су, како каже, стварала ситуациjу безнађа и хаоса у привреди, треба да се спреме за болно чишћење. Вуjовић jе рекао да за планирани приход од 17 милиjарди динара у 2015. држава очекуjе и допринос ефикасниjих jавних предузећа.
Прочитајте још:Неко у стечај, неко у приватизацију
Буџет ће пунити, кажу у влади, jаким ударом на сиву економиjу по принципу да уз сваки ђеврек иде фискални рачун и да се, рецимо, ракиjа више не производи у неприjављеноj дестилериjи. Oзбиљно се планира и зарада на накнадама за коришћење jавних ресурса, Вуjовић наводи пример гасовода. Поводом плата и пензиjа, Вуjовић jе, такође, поручио да оне не би требало да се више смањуjу у склопу мера штедње Владе Србиjе. "Mи не желимо ни за динар више никоме да пипнемо било шта, ако све остало буде како треба, неће бити потребе ни за већим порезом, ни за допунским смањивањем трошкова", рекао jе Вуjовић.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА