Најновије

НАТО одбија да Русији обећа да неће примити Украјину

БРИСЕЛ – НАТО неће дати гаранције Русији да Украјина неће бити примљена у чланство Алијансе, поручио је данас генерални секретар ове организације Јенс Столтенберг.
Да ли ће НАТО примити Украјину?(Фото: unian.net)

Да ли ће НАТО примити Украјину?(Фото: unian.net)

“Такве гаранције би представлале кршење наших основних принципа”, рекао је Столтенберг на конференцији за медије у Бриселу, осврћући се на захтев Русије да НАТО пружи “стопостотне гаранције” да Украјина неће приступити пакту. Генерални секретар је указао да политика “отворених врата” остаје на снази, да свака земља има права да сама бира с ким ће склапати војна савезништва и да ниједна земља ван НАТО нема право вета на одлуке о проширењу. “Украјина се раније определила да води неутралну политику, али ако ту одлуку промени и изрази жељу да уђе у НАТО, ми ћемо то поштовати”, рекао је он и додао да ће Украјина пре тога морати да испуни техничке и политичке услове за пријем. Столтенберг је оптужио Русију за нарушавање територијалног суверенитета Украјине кроз војну помоћ и обуку проруских снага у Доњецку и Луганску, као и за "звецкање оружјем" у близини граница НАТО. “Русија је драстично појачала војне активности, поготово у ваздуху”, рекао је Столтенберг и навео да је НАТО ове године више од 400 пута дизао авионе да пресретну руске ваздухоплове на ивицама ваздушног простора Алијансе, што је повећање од 50 одсто у односу на претходну годину. Столтенберг је поздравио европске и америчке санкције Русији и позвао Москву да се придржава протокола из Минска и утиче на проруске снаге да поштују прекид ватре.
Прочитајте још:Хрватска: Потпредседник удруге специјалаца јавно претио Србима геноцидом, држава није реаговала!
Генерални серетар је најавио да ће НАТО наставити да јача војно присуство на источним границама, што ће бити тема сутрашњег састанка министара спољних послова Алијансе, где ће сем тога бити речи о формирању нове јединице за брзо деловање која ће бити “ударна песница” Алијансе. Секретар је поздравио и састанак шефова дипломатија коалиције за борбу против терориста такозване Исламске државе која ће се у среду одржати у седишту НАТО у Бриселу и објаснио да НАТО, осим што ће пружити гостопримство министрима, неће учествовати у тој коалицији. “Реч је о коалицији под вођством Сједињених Америчких Држава у којој учествују многе земље које нису у саставу НАТО”, рекао је он. Како је раније најављено, на тој конференцији ће учествовати и министар одбране Србије Ивица Дачић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА