Најновије

УН: Велике су шансе да се ебола прошири на друге делове света

ФРИТАУН - Шеф мисије УН за одговор на еболу у западној Африци Тони Банбари упозорио је данас да и даље постоји огроман ризик од ширења еболе на друге делове света.
Ебола коси! (Фото: newvision.co.ug)

Ебола коси! (Фото: newvision.co.ug)

Банбари, који се налази у Фритауну, главном граду Сијера Леонеа, једне од најугроженијих области, у изјави за ББЦ није желео да каже да ли су циљеви које је поставио у борби против еболе већ остварени. Булдожери су јуче у Фритауну рашчишћавали велике области за безбедно сахрањивање тела умрлих од еболе која су веома заразна, јавља ББЦ. На једном месту, близу отпада, стизала су једна кола за другим пуна тела, а неколико стотина радника је копало гробове. Банбари је у окторбу у Савету безбедности УН изјавио да ће до 1. децембра 70 одсто оболелих добити одговарајуће лечење, док ће 70 одсто оних који умру од еболе бити безбедно сахрањено ако се епидемија успешно заустави. То је "привремени" циљ - крајњи је нула смрних случајева од еболе. Банбари је казао да је 70 одсто постављених циљева остварено у "великој већини " области у три земље које су најтеже погођење епидемојом овог смртоносног вируса -Гвинеја, Сијера Леона и Либерија. "Али у неким областима, између осталог и овде у Сијера Леонеу, нарочито у Фритауну и граду Порт Локо, каскамо. И у тим областима морамо да концентришемо све ресурсе и капацитете", рекао је он. Најмање 20 одсто оболелих зарази се приликом сархањивања тела пацијената који су уимрли од еболе, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО). У најновијем извештају СЗО, објављеном 29. новембра, наведено је да је, према званичниим подаима од еболе у најновијој епидемији умрло 6.928 људи, а заражено је више од 16.000 људи. Сваке седмице умире змеђу 200 и 300 људи, углавном у Гвинеији, Либерији и Сијера Леонеу.
Прочитајте још:Туск: Европска унија има непријатеље
Али Банбари је рекао да би ситуација била још гора да УН нису интервенисале. "Ми смо врло рано усвојили стратегију у циљу успостављања контроле над овом кризом. Она обухвата центре за лечење, безбедно сахрањивање и мобилизацију становништва. Та стратегија даје резултате", објаснио је он. Али он упозорава да упркос томе и даље постоји огроман ризик од ширења еболе. "Она би се могла проширити у овом региону или би неко одавде могао ући у авион за Азију, Латинску Америку, Северну Америку или Европу... зато је толико важно што пре дођемо до цифре од нула нових случајева", закључио је Банбари. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА