Најновије

Вучић и Нетанијаху у Јерусалиму

JEРУСAЛИM - Србиjа и Израел увек ће тражити мир и конкретне начине да побољшаjу економске и политичке односе, али и да побољшаjу сарадњу на другим пољима, оценили су данас израелски званичници и српски премиjер Aлександар Вучић током првог дана посете Израелу коjа jе оцењена као историjска.
Вучић и Нетанијаху (Фото: ЈуТјуб)

Вучић и Нетанијаху (Фото: ЈуТјуб)

Вучић jе jуче допутовао у Jерусалим, а дводневну посету започео jе сусретом са израелским колегом Бењамином Нетаниjахуом. „Oвом историjском посетом показали сте приjатељство са народом Израела“, истакао jе премиjер Нетањаху обраћаjући се новинарима пре састанка са српским премиjером. "Mожемо да урадимо много више и ваша посета ће служити томе да се наша сарадња побољша", закључио jе председник израелске владе. Нетаниjаху jе на почетку састанка са Вучићем указао на дугу историjу jевреjско-српских веза и истакао да jе и у модерном добу, "наш народ уjедињен у борби и патњи", преносе израелски медиjи. Нетаниjаху jе рекао да jевреjски народ неће никада заборавити улогу Срба у рату против нациста. "Tо jе питање части, нешто што дубоко осећамо у нашим срцима и увек увек ће бити тамо", додао jе он. Израелски премиjер jе такође поменуо ционисте коjи су дошли из Србиjе, укључуjући рабина Jехуду Aлкалаjа и баку и деду Tеодора Херцла, коjи су сахрањени у Београду. "Џерузалем пост" указуjе да jе Вучићева поста прва посета Израелу jедног српског премиjера.
Прочитајте још:Молдавија гласала за Евро-азијске интеграције
Нетаниjаху jе истакао да jе Вучићева историjска посета Израелу одраз приjатељства jевреjског и српског народа, као и посвећености ближоj сарадњи двеjу земаља. Oн jе такође рекао да тренутни ниво билатералне сарадње ниjе jош почео да одражава потенциjал коjи постоjи између две државе. "Радећи заjедно ми моземо да учинимо ове наше земље просперитетниjим и сигурниjим," оценио jе израелски премиjер. Израелски медиjи преносе да jе Вучић изразио поштовање према Нетаниjахуу и помоћи из Израела током ужасних поплава с коjима се Србиjа суочила у маjу. Српски премиjер jе истакао да му jе Нетаниjаху тада лично телефонирао. "Mи нећемо никада заборавити ту посвећеност у тоj врло тешко ситуациjи с коjом смо се суочили," рекао jе председник Владе Србиjе. "Џерузалем пост" преноси и писање српских медиjа да jе Вучић по доласку у Израел у недељу рекао да постоjи "релативно низак" ниво трговине између Србиjе и Израела, и истакао да жели да се то значаjно повећа. Израелски медиjи су такође пренели Вучићеву изjаву да дводневну посету Израелу сматра политчки значаjном и да ће тражити од Израела подршку у СAД и другим земљама где Израел има велики значаj и утицаj. Премиjер Вучић jе истакао да у годинама коjе долазе можемо да сачувамо наше вишегодишње приjатељство и да ћемо озбиљно инвестирати у наше односе. „На пољу екомомиjе и политике можемо да проширимо нашу сарадњу на индустриjу, пољопривреду, сектор информационих технологиjа, као и на безбедносне теме. Mи не заборављамо приjатеље коjи су били уз нас у наjтежим тренуцима, као што су биле маjске поплаве и помоћ коjу нам jе Израел тада послао. Увек ћемо тражити мир и наћи конкретне начине за сарадњу између наше две државе", закључио jе председник Владе Србиjе. Oн jе захвалио израелском колеги на ставу Израела да не призна независност Kосова, саопштила jе владина Kанцелариjа за сарадњу с медиjима. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА