Најновије

Туђман Хрватима неприкосновени "Отац нације"

ЗАГРЕБ - Данас се навршава 15 година од смрти хрватског председника Фрања Туђмана, за кога већина становника Хрватске сматра да је био бољи лидер од својих наследника.
Фрањо Туђман (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Фрањо Туђман (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Према последњим истраживањима, позитивно мишљење о првом председнику Хрватске има 56% испитаника, а Хрвати свој став граде на Туђмановим активностима за време рата на простору бивше Југославије и чак 69% испитаника његову политику сматра позитивном. Хрвати такође сматрају да је Туђман пре владао демократски него аутократски (47%-41%), а најлошије оцене Туђман је добио када се поставило питање о приватизацији, 19% Хрвата сматра да је он на том пољу био успешан.
Прочитајте још:Туђман имао петицу из ћирилицеИзбеглице: На Туђману одговорност за рат у Хрватској, а не на Шешељу
Некадашњи члан Савеза комуниста Југославије 1989. године је основао ХДЗ, после чега је постао председник Председништва Социјалистичке републике Хрватске. Сматра се иницијатором Устава Републике Хрватске којим су Срби добили статус националне мањине, након чега је почео прогон Срба, а у пресуди Трибунала у Хагу против Ивана Чермака и Младена Маркача Туђман се помиње као један од саизвршилаца у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ био присилно и трајно уклањање српског становништва из Крајине. Преминуо је 10. децембра 1999. године у Загребу, а поред негативног односа према српском становништву, Туђман је заговарао тзв. Хрватски ревизионизам, којим су негирани и умањивани усташки злочини током Другог светског рата. Извор: Б92  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА