Најновије

Вербић: Обустава рада у школама је противзаконита!

БЕОГРАД - Министар просвете Срђан Вербић рекао је данас у Новом Пазару да је обустављање рада у школама супротно закону и поновио да у буџету нема новца за изузимање просветних радника из смањења плата.
Празне табле 22. (Фото: Freeimages.com)

Празне табле 22. (Фото: Freeimages.com)

"Обустављање рада у школи је нешто што је супротно закону. То није ствар о којој може да се преговора. Постоје механизми који се примењују у случају да неко не ради по закону, а то је већ питање правне материје и надам се да то тога неће доћи", рекао је Вербић новинарима, одговарајући на питање о најављеној радикализацији штрајка просветних радника. Министар просвете је навео да не сумња да ће наставници и даље бити крајње одговорни према ученицима, без обзира да ли њихове школе штрајкују или не штрајкују. "Одговорни су према својим ученицима, синдикати изјављују оно што морају да изјаве", рекао је Вербић. Он је навео да синдикати раде свој посао и настоје да се изборе за бољи економски положај просветних радника, а да то исто ради и министар, али да у овом тренутку нема новца за изузимање просветних радника од смањења плата. Вербић је казао да схвата колико је незадовољство просветних радника због економске ситуације и да бисмо сви волели да живимо у време када новца има и кад је само питање како да га најпаметније потрошимо. Најава четири репрезентативна синдиката просвете да ће позвати чланство да 22. децембра на један дан у потпуности обуставе наставу, представља позив на кршење закона, саопштило је данас и Министарство просвете Србије и поручило да су за то предвиђене санкције. Како се наводи у саопштењу, према Закону о штрајку, с обзиром на то да је образовање делатност од општег значаја, наставници имају право на штрајк под условом да обезбеде минимум процеса рада. То у овом случају значи одржавање часа у трајању од 30 минута.Закон о штрајку, као и Закон о основној школи предвиђају санкције за кршење одредаба везаних за штрајк у просвети, додаје се у саопштењу.
Прочитајте још:Вербић: Још мање новца за просвету у 2015.
Четири репрезентативна синдиката просвете одлучили су да радикализују штрајк једнодневном обуставом рада 22. децембра и најавили одржавање скупа испред Владе Србије и Министарства просвете. На конференцији за новинаре представници синдиката просветних радника рекли су да се обустава може избећи само ако са предстваницима надлежних министарстава буде потписан договор. Председник Уније синдиката просветних радника Драган Матијевић рекао је да ће једнодневна обустава рада бити 22. децембра, јер тада просветни радници примају плате. Он је најавио да се, ако не буде помака у преговорима, неће завршити прво полугодиште и да неће бити подељене ђачке књижице. Матијевић је, такође, навео да постоји могућност да не почне ни друго полугодиште, ако се не постигне договор. Он је оценио да је очигледно да влада нема слуха за протест просветних рандика и да је одлучено да се иде у радикализацију штрајка да би се скренула пажња влади да се озбиљније позабави питањем просветних радника. Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић рекао је да просветни радници траже да им се не смањују плате за 10 одсто, које су већ раније смањене. На питање да ли очекују да плате буду смањене због штрајка он је казао да је министар просвете Срђан Вербић рекао да то неће урадити, али да то није ни гарантовано. Оценио је да је бесмислено да се кажњавају људи за законски штрајк који се спроводи скраћењем часова на 30 минута. На питање шта ће се десити ако се не заврши прво полугодиште Брајковић је рекао да друго не може да почне и да директори школа не могу да закључе оцене. Председник гранског синдиката просветних радника "Независност" Томислав Живановић истакао је да очигледно лопта и продужетак штрајка није код синдиката него код надлежних министарстава. Он је казао да су представници синдиката јуче добили понуду министра просвете, а на питање какву, оценили су да је "она вређање образовања и просветних радника", не желећи да говори о детаљима. Члан Председништва Синдиката образовања Србије Александар Ничић позвао је премијера Александара Вучића и целу владу да просвету ставе на прво место. Представници синдиката су навели да просветни радници имају 39.000 динара плату и да је за њих спорно што се не примају радници који су проглашени технолошким вишком, него се расписују конкурси за радна места уместо оних који одлазе у пензију. Живановић је оценио да су ти конкурси основни извор корупције и покушај да се на сваки начин запосле млади у просвети по политичкој основи. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА