Најновије

Бањалука: Из Европске уније стижу само уцене

БАЊАЛУКА - Европска унија у најновијем документу „Раст и запошљавање“ тражи од БиХ спровођење радикалних социјално-економских реформи, као услов за њено чланство у Унији. Брисел захтева приватизацију електроенергетског сектора, али и смањење пореза на плате и појефтињење радне снаге у земљи!
ЕУ уцењује (Eapc.eu)

ЕУ уцењује (Eapc.eu)

Министри спољних послова ЕУ у понедељак ће, како сазнају „Новости“, на састанку у Бриселу усвојити закључак којим траже да се домаћи политичари писаним путем обавежу да ће у складу са овим документом и немачко-британском иницијативом, радити на спровођењу ових захтеви. Брисел ће, заправо, условити земљу да мора да спроведе корените социјално-економске реформе, уколико жели да буде активиран Споразом о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ. - Кључни захтеви биће драстично смањење пореских оптерећења на плате, приватизација државних фирми - „Телекома“, Електропривреде, шумских газдинстава... - тврде наши саговорници у дипломатским круговима у земљи. Брисел државна предузећа у БиХ види као „краве музаре“ и извор огромне моћи страначких лидера. Наглашено је да су у БиХ оптерећења привреде највећа у Европи. ЕУ сматра да се у БиХ треба подстаћи запошљавање и побољшати конкурентност смањењем трошкова рада на знатно нижи проценат. Брисел подржава и захтеве Међународног монетарног фонда да се темељито промене и закони о раду, као и однос према инвеститорима. Захтева се да се убрзају и поједноставе процедуре за отварање предузећа, али и пооштри контрола рада предузећа и контролних органа. Представници синдиката у земљи страхују да би захтеви ЕУ и ММФ могли да доведу до драстичног појефтињења радне снаге што би домаће раднике, пре свега грађевинце, довело у још тежи положај. - Очигледно је да страни инвеститори хоће да себи обезбеде јефтину радну снагу у БиХ. Сумњиво је инсистирање ЕУ и ММФ на радикалним изменама Закона о раду. Очигледно је да им ниво стечених радничких права у РС и ФБиХ не одговара, па желе да их сруше, како би раднике могли да ангажују само на одређено време - упозоравају синдикалци у РС.
Прочитајте још:Додик: Ентитетска власт до 20. децембраОДБАЧЕНА ПОСЛЕДЊА ЖАЛБА: Капетана Драгана изручују Хрватској!
Економиста Алекса Милојевић каже, за „Новости“, да овим документом страни капитал жели да загосподари природним ресурсима у БиХ. - Моћни светски капитал жели јефтину радну снагу и слабу државу, а смањење пореза на плате ослабило би државу. Порези на плате јесу високи, али без њих држава не би могла да финансира текуће обавезе и отплаћује дугове према ММФ - рекао је Милојевић. - Тачно је да су институције нефункционалне, да корупција разара друштво, да је криминална приватизација уништила привреду, али сумњиво је да ММФ сметају постојећи закони о раду, чије суштинске одредбе се поштују у развијеним западним земљама - упозорио је Милојевић. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА