Најновије

Дачић: Нико нам "формално" није тражио да одмах мењамо Устав

БЕОГРАД - Србију нико не условљава да одмах мења Устав, као темељни правни акт државе, након отварања поглавља 35, каже Ивица Дачић, шеф српске дипломатије.
Ивица Дачић (Фото: mc.rs)

Ивица Дачић (Фото: mc.rs)

"Несумњиво је да би било добро да Србија промени свој Устав пред улазак у ЕУ, јер на тај начин би све примедбе или сугестије из ЕУ могле да се нађу у новом Уставу, али да би се утврдило поглавље 35, треба најпре да дође до пуне имплементације онога што је договорено у Бриселу, каже Дачић, шеф српске дипломатије и лидер СПС за данашњи лист Данас. На питање да ли је тачно да Берлин тражи промену српског Устава и брисање Преамбуле о Косову, чиме се имплицира признавање независности Косова, Дачић је истакао да нико пред Србију формално није поставио услов да је признање Косова услов за улазак у ЕУ. Како пише Данас, аустријски шеф дипломатије Себастијан Курц тврди да је потребно да пре уласка у ЕУ Србија нормализује односе са Косовом уз правно обавезујући документ. Себастијан и његови сарадници одмах су након објављивања те изјаве послали објашњење да то што је на насловној страни НИН-а он није изјавио, нарочито не у смислу да Србија мора да призна Косово. Објаснили су да је он само поновио оно што већ стоји у ставовима Европског савета да треба да се ради на нормализацији односа. У том смислу требало би да буде потписан неки правно обавезујући документ. Али каква је садржина тог документа, то у овом тренутку нико у ЕУ не би могао да одговори. Ми већ радимо на нормализацији односа са Косовом, али захтева за признавањем независности Косова нема, а ако га буде, о томе ћемо се тада изјашњавати. За сада нема ничег алармантног.
Прочитајте још:Берлин би да мења Устав Србије! Дачић разговарао са Шешељем садржај разговора се не зна Компилација Дачићевих изјава „под дејством“ алкохола (ВИДЕО)
Коментирашући изјаву Јоханеса Хана, који је рекао да сигурно ЕУ неће примити у свој састав земље које имају нерешена питања и које тај проблем могу да пренесу у ЕУ, лист оцењује да је Николић протумачио тако да то подразумева да ми морамо да признамо независност Косова. На питање како то да разни представници ЕУ имају јасан став о Косову и говоре да Косово треба што пре да се призна, али званичног захтева није било и да изгледа да влада и председник различито читају стварност, дневник Данас наводи да не постоје дисонантни тонови, нити различито схватање стварности. "Око стратешких циљева нема различитих схватања, нарочито између председника и премијера. Међутим, овде се знају уставне надлежности по којима влада утврђује и води унутрашњу и спољну политику, а председник републике представља земљу и придржава се Устава. Нормално је да у таквим односима не морају да постоје идентични ставови. У време док су Милошевић и Тадић били председници, та питања се нису постављала, јер је практично влада била у сенци председника", рекли су Данасу у Прес служби председника Србије. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА