Најновије

Колико вам значи "туђе мишљење"?

То замишљено мишљење, осуда коју се трудимо да избегнемо, обично није гласно изречена. У томе је разарачка снага тог фамозног "туђег мишљења". Оно није у главама других, него у нашим сопственим.
Самопоуздање је предуслов за психичко здравље (Фото: Freeimages)

Самопоуздање је предуслов за психичко здравље (Фото: Freeimages)

Особе са високом дозом самопоуздања и аутентичности неће се приклањати трендовима и настојати да испуњавају обрасце пристојног и нормалног живљења, ван оквира средине у којој се крећу. Такође, неће бити ни асоцијалне и неприхватљиве, одбачене и осуђене због своје ексцентричности, љубавног живота, породичног аранжмана, вере или било чега другог што их издваја од околине. Оне ће бити прихваћене због својих квалитета, цењене у свом послу, иако имају својеврстан приступ, али ће исто тако бити и предмет оговарања оних који их посматрају са дистанце. Тајна њихове стабилности је у фокусу на добре, важне и вредне односе и прихватање да не могу и не треба свима да се допадају и испуњавају туђа очекивања и стандарде. Не морате бити откачени уметник да бисте се суочили са потребом да балансирате између онога што јесте и онога што други од вас очекују и покушавају да вам наметну. Довољно је да рецимо, одлучите да више нећете славити Нову годину онако како сте до сада радили, јер вас то исцрпљује, не само финансијски, него вам одузима енергију и драгоцено време.
Прочитајте још:Десет знакова да је особа поред вас ваша сродна душа! Мушкарци, ако желите више секса у браку – даље од кухиње и усисавања! Како да помогнете депресивној особи?
У нашој средини, много је обичаја који се поштују зато што тако треба, односа који се одржавају из куртоазије и свакодневних захтева које можете испуњавати онако како вам је лакше, а ви то не радите јер већина осталих то ради онако како треба, а не како је лакше и економичније. Од породичних скупова, преко пријатељских и пословних односа, има много места да себи олакшате живот, ако се усуђујете. Ако вам се не иде на неко место, где би требало да се појавите, јер можда кума ваше пријатељице организује предавање, забаву, хуманитарну акцију, за коју вам глас судије за друштвене односе каже да треба то да испратите и подржите, јер се то очекује од особе вашег друштвеног статуса, са колико муке ћете решити да одете? Или са колико гриже савести ћете решити да не идете, иако ће вас сви питати зашто се нисте појавили? Најчешће је лакше приклонити се, издржати досадно дружење или учествовати у забави у тренутку кад вам уопште није ни до какве забаве, него да одговарате на питања и измишљате изговоре. Свакако вам је позната ситуација у којој толико желите да избегнете неки сусрет или неку наметнуту обавезу, да се стварно разболите, како бисте имали одговарајуће оправдање. Или кад одрадите то што сте хтели да избегнете са толико напора и отпора, да се после тога разболите, како бисте пружили себи прилику да искочите из устаљених образаца и одгурнете од себе све што вам се намеће. Немојте манипулисати својим здрављем, јер то је суштина психосоматике. Не поштујући свој осећај, своју потребу, своје психолошко и емотивно стање, стварате у себи дисбаланс, који вам се одражава на здравље. Некад врло бурно и акутно, некад хронично, а некад и опасно по живот. Нико не може да вам каже како ви треба да живите. Чак ни тај глас у вашој глави, који не припада вама, него вашим родитељима, или неким другим ауторитетима које слушате чешће него своје срце и свој здрав разум, на сопствену штету. Најтеже је да будете то што јесте, кад се то коси са обичајима, упада у очи и изазива непријатна питања. Али, понекад је оно најтеже баш оно најпотребније и најмудрије. Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА