Најновије

Силоване и мучене Српкиње још увек нису "жртве рата"

БЕОГРАД - Удружење жена жртава рата из Републике Српске покренуће иницијативу за доношење новог закона, који ће Српкињама силованим и мученим у бошњачким и хрватским казаматима у БиХ омогућити да остваре статус цивилне жртве рата, каже председник Удружења Божана Живковић Рајилић.
Август 1995. (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Август 1995. (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Она је рекла Срни да су власти Републике Српске исказале пуну спремност да пруже сву помоћ женама које су биле жртве најгорих зверстава, и најавила да ће Удружење, одмах по формирању нове владе Српске, покренути иницијативу за доношење новог закона о цивилним жртвама рата. Рајилићева каже да Српкиње које су силоване и мучене у бошњачким и хрватским казаматима више нису невидљиве. "Коначно имамо Удружење и власт која је спремна да нас подржи и да покажемо свету да у протеклом рату нисмо биле само мајке, супруге и кћери силоватеља, већ да смо биле жртве и доживеле најгора физичка и психичка малтретирања", рекла је Рајилићева. Обраћајући се на Изборној скупштини Удружења породица несталих и погинулих Суза, која је одржана у Београду, Рајилићева је поручила окупљеним да никад не одустану у намери да сазнају истину о својим најмилијим, као што ни Српкиње из БиХ никада нису одустале од тога да проговоре и незаинтересованом свету кажу да су и оне биле жртве. "За свет смо 25 година биле мајке, сестре, супруге бораца - силоватеља, а самим тим и дозвољена мета и неко неважан. Избориле смо се да нас виде и чују. Вама желим да нађете оне које тражите и да их никада не заборавите", поручила је Рајилићева. Према њеним речима, Удружење жена жртава рата Републике Српске на почетку свог рада је окупљало 36 чланица, а сада има 252.
Прочитајте још:Српкиње у Хрватској и БиХ силоване по команди! Историјско сведочанство из 1909. о силовању српских жена за време турске окупације Косова (ФОТО)
Председник Удружења породица несталих и погинулих Суза, Чедо Марић, који је данас поново именован на ту функцију, каже да је тражење несталих Срба у Хрватској све мучнији процес, посебно ако се зна да постоји 220 регистрованих гробних места у којим су укопана тела након акција Бљесак и Олуја, а која се у Хрватској игноришу. "У таквој ситуацији тешко је говорити о резултатима. Пред нама је и даље сизифовски посао, али нећемо одустати", поручио је Марић. Заменик председника Координације српских удружења породица несталих Душан Челић рекао је да се вапај српских породица које траже нестале на подручју целе бивше Југославије слабо чује, јер је "мала рука, малена и снага". Говорећи са позиције представника породица несталих и киднапованих са Косова и Метохије, Челић је поручио властима у Србији да "нормализације односа са Приштином не може бити уколико она значи заборав српских жртава". Извор: Независне новине

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА