Најновије

Градоначелник Требиња објавио да је град банкротирао

БАЊАЛУКА – Градоначелник Требиња Славко Вучуревић позвао је Владу Републике Српске, Народну скупштину и Агенцију за банкарство да помогну Требињу које је, како је рекао, банкротирало.
Банкрот (Фото: selectfactoring.co.uk)

Банкрот (Фото: selectfactoring.co.uk)

Узрок је што је пет милиона марака (око 2,5 милиона евра) „заробљених” у „Бобар банци” која је под принудном управом због неликвидности. Вучуревић је навео да је од тих пет милиона марака, око 2,3 милиона (око 1,15 милиона евра) су оперативна финансијска средства, а 100 хиљада марака (50.000 евра) су додатна средства. „Настојаћемо да од средстава које у међувремену прикупимо, исплатимо социјалне категорије становништва, а за остало нема новца”, казао је Вучуревић новинарима у Требињу. Градоначелник је најавио да ће позвати грађане да изађу на улицу уколико се за тај проблем ускоро не реши. „Обраћали смо се свим надлежним институцијама у БиХ, али никакав одговор нисмо добили”, казао је Вучуревић. Најавио да ће се обратити и Агенцији за банкарство БиХ, Централној банци, Европској агенцији за банкарство и другим европским телима која прате легалност рада банака. „Бобар банка” је због неликвидности затворена крајем новембра, те су блокирани и сви рачуни и улози. Агенција за банкарство РС је у „Бобар банку” поставила принудног управника. Процењује се да је у тој банци „заробљено” око 160 милиона марака (око 80 милиона евра) улога који највероватније неће моћи да буду исплаћени.
Прочитајте још:Српкиње у Хрватској и БиХ силоване по команди! Историјско сведочанство из 1909. о силовању српских жена за време турске окупације Косова (ФОТО)
Осим средстава Града Требиња, у „Бобар банци” је блокирано и десет милиона марака средстава Електропривреде РС, осам милиона марака Рудника и термоелектране Угљевик, два милиона марака Хидроелектрана на Дрини, три милиона марака ХЕ на Требишњици, два милиона марака Лутрије РС, 6,5 милиона марака Гарантног фонда. Затим, у „Бобар банци” остала су и два милиона марака Инвестиционо-развојне банке РС, која је путем те банке физичким и правним лицима дала укупно 44 милиона марака кредита. „Бобар банка” затворена је само два месеца пошто је изненада преминуо њен власник, Гаврило Бобар, високи функционер и посланик владајућег Савеза независних социјалдемократа (СНСД) у претходном сазиву Скупштине РС. Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА