Најновије

2.000 Срба жели да се врати на Косово

ПРИШТИНА - Министар за повратак и заједнице у Влади Косова Александар Јаблановић изјавио је данас да је за повратак на Косово заинтересовано преко 2000 расељених лица и да стратегија за повратак треба да буде значајно измењена.
КиМ (Фото: ezilon.com)

КиМ (Фото: ezilon.com)

Стратегија повратка расељених лица на Косово треба да буде значајно измењена у односу на досадашњу и повратак би био одржив ако би се расељени враћали у средине где већ постоје изграђене институције изјавио је Јаблановић за програм на српском језику Радио Косова. Јаблановић, који је и председник “Српске листе”, наглашава да је 16 година од сукоба дуг период, да су се многе расељене породице већ снашле у новим срединама у централној Србији и шире, али да воља за повратком код многих још увек постоји. “Ја располажем неком цифром од 2.300 породица које су заинтресоване за стварни повратак овде, који се не би огледао у томе да се породице врате обновљене куће само за време викенда и годишњих одмора,”рекао је Јаблановић. Он је нагласио да код стратегије повратка посебну пажњу треба посветити колективним центрима на Косову у којима живе интерно расељени са централног Косова и Метохије. “Мислим да и тим људима треба решити стамбено питање, али са аспекта Министарства које преузимамо у среду, мислим да је један важан задатак на том пољу да се породице које већ живе на овом простору, а које немају економске предуслове да ту опстану, помогну од стране Министарства како не би они који су 16 година након сукоба опстали напустили ову територију,”- рекао је Јаблановић.
Прочитајте још:Запад жели да од Украјине да направи „гробље“ нуклеарног отпадаЕрдоган: ЕУ да гледа своја посла!
По његовим речима, за безбедан повратак јако је битна добра координација између Министарства за заједнице и повратак и безбедоносних структура, док је за одржив повратак значајна и финансијска страна. Према његовим речима то га не брине, с обзиром на чврста обећања за 2015. годину "која смо добили од премијера Исе Мустафе и бившег премијера Хашима Тачија да ће се буџет Министарства за заједнице и повратак са 5, 6 милиона еура у 2014. повећати на 7, 6 милиона евра". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА