Најновије

Драстично се смањују отпремнине радницима

Запослени у неком од 502 предузећа у реструктурирању који се одлуче да напусте радно место, добиће на име отпремнине 200 евра, уместо досадашњих 300 евра по години стажа.
Мање отпремнине (Фото: ЈуТјуб)

Мање отпремнине (Фото: ЈуТјуб)

Министарства рада и привреде су на питање зашто је повучен овакав потез послала иста саопштења, у којима пише да су "на седници владе донете измене и допуне одлуке о утврђивању програма за решавање вишка запослених у процесу рационализације, реструктурирања и припреме за приватизацију". Наведеном одлуком, како се наводи, "прописано је да привредна друштва могу поднети захтев за обезбеђивање средстава из буџета за решавање вишка - за оне са више од 10 година стажа планирано је по 10 просечних зарада у републици, а за остале новчане накнаде од 200 евра у динарској противвредности по години стажа и то по средњем курсу, на дан достављања спискова вишка запослених од стране послодавца". На овај начин ће, према синдикалним рачуницама, бити оштећено око 10.000 људи у Србији за по око 3.000 евра, пошто је већина на радном месту провела око 30 година. Према речима Зорана Михајловића, потпредседника Савеза самосталних синдиката Србије, Влада је ову одлуку донела без консултације са синдикатима, а за нове отпремнине су сазнали тек недавно по објављивању у "Службеном гласнику". - То неће бити једини минус за ове раднике - каже Михајловић за "Новости". - Наиме, већина послодаваца их уцењује да се потписивањем програма одрекну заосталих плата које им дугују. Број неисплаћених зарада није мали и креће се у висини отпремнина. Наш саговорник сматра да је новац из буџета могао бити искоришћен на бољи начин, јер ће овако све отићи у потрошњу, а за неколико година, по њему, имаћемо опет вишкове радника.
Прочитајте још:Језик будућности, у Србији 2.500 ученика учи кинески језик2.000 Срба жели да се врати на Косово
И Ивица Цветановић, председник Конфедерације слободних синдиката тврди да није било дијалога са властима о отпремнинама и да је ово само још једна у низу одлука Владе без консултације са представницима радника. - Постоје две групе фирми у реструктурирању - каже Цветановић. - У првој су оне које не раде скоро 15 година и запослени у њима су већ нашли нове послове и они би требало да узму отпремнине. У другој групи су она предузећа која могу да опстану на тржишту и њима држава треба да помогне и да им нађе стратешког партнера. За Ранку Савић, председницу Асоцијације слободних и независних синдиката, неприхватљиво је да држава крши договор који је постигнут још пре годину и по са синдикатима о висини отпремнине. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА