Најновије

Грчкој прети нова криза

Грчка би се могла суочити са мањком новца ако би превремени избори били одржани усред деликатних преговора Атине са међународним кредиторима.
Ставрос Димас (Фото: crashonline.gr)

Ставрос Димас (Фото: crashonline.gr)

До нове кризе би могло да дође уколико не успеју председнички избори. У том случају пашће влада и мораће поново да се иде на парламентарне изборе. На могући “значајан мањак финансијских средстава” јуче је упозорио и грчки министар финансија Гикас Хардувелис. - Ако не буде владе, Грчка ће се суочити са великим мањком којим је могуће управљати до фебруара - додао је Хардувелис. Премијер Андонис Самарас сазвао је за сутра први од три могућа круга избора за наследника актуелног председника Каролоса Папуљаса. Ризично коцкање Самараса, како његов потез оцењује магазин “Економист”, одмах је довело до благе дестабилизације финансијских тржишта. Према Самарасу, разлог за председничке изборе два месеца пре рока јесте баш политичка стабилност. Наиме, он верује да функционисање Грчке угрожава ултралева партија Сириза и њен лидер Алексис Ципрас, који стално захтева нове парламентарне изборе. Међутим, Самарасов председнички кандидат Ставрос Димас тешко да ће добити посланичку већину у првом, а мало је вероватно и у другом кругу гласања, 23. децембра. Премијер контролише 155 од 300 посланика националног парламента, а у прва два круга је потребно да барем 200 подигне руку за Димаса. У трећем и коначном кругу, 29. децембра, тај праг ипак пада на 180 посланика, па се премијер нада да ће до тада приволети још 25 посланика да гласају за Димаса. Ако не успе, уследиће распуштање парламента уз расписивање превремених парламентарних избора у року од десет дана.
Прочитајте још:(ФОТО) Припадници ИС oбјавили слике егзекуције 13 људиСТРЕЛКОВ: Кијев се спрема за нови рат, само чека сигнал да се Русија неће војно умешатиЈацењук тражи помоћ од Запада: Како да се боримо против нуклеарне силе?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА