Најновије

Лавров: Русија подржава територијални интегритет Украјине

МОСКВА - "Русија подржава територијални интегритете Украјине и не предлаже федерализацију или аутономију југоисточних региона", изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, истичући да је повратак Крима Русији била воља народа који тамо живи.
Сергеј Лавров (Фото: Википедија)

Сергеј Лавров (Фото: Википедија)

У интервјуу за ТВ канал Франс 24, одговарајући на питање да ли Москва подржава територијални интегритет Украјине када су у питању југоисточни региони, Лавров је кратко одговорио: "Дефинитивно". Лавров је рекао да неће бити никаквог другог Крима у југоисточној Украјини, наводећи да је Крим једиствена, једна и једина, руска земља, пренела је руска агенција Тас. Према његовим речима, Крим није био никакав изузетак, то је била воља народа који тамо живи. Упитан да ли уставне реформе у Украјини треба да значе одређену врсту аутономије за Доњецку и Лиганску област, шеф руске дипломатије је рекао да је то на Украјинцима да одлуче. "Ми не сугеришемо федерализацију, не сугеришемо аутономију", рекао је Лавров. "Француски председник је био тај који је користио реч 'аутономија' или 'децентрализација', а неки други, попут Федерике Могерини користили су термин 'аутономија'. Џон Кери ме је питао зашто они не размишљају о трансферу надлежности са централног нивоа на национални. То је питао", навео је Лавров. "Лепо, имамо пуно синонима у енглеском језику, али нису важне речи, важна је суштина", оценио је шеф руске дипломатије. "Сами Украјинци, из свих региона и свих политичких партија, као што је обећано, требало би да се састану на једном месту и да разговарају о томе како региони желе да бирају своје лидере, о каквој деоби пореза могу да се договоре федералне и регионалне власти, који језик би био одговарајући за све или поједине регионе и које празнике ће да прослављају", казао је Лавров. Он је истакао да не верује да ће на истоку Украјине прослављати рођендане Бандере и Шукевича који су били сарадници нациста у Другом светском рату. "Не верујем, нажалост, да ће на западу Украјине да прослављају Дан победе, дакле они морају да постигну договор у својој земљи и о празницима. То је веома важан психолошки моменат", рекао је Лавров. Он је закључио да уколико не буде систематски решен проблем кроз Устав да ће се проблеми понављати стално и све више.
Прочитајте још:Лавров: Украјина мора да реши питање аутономије ДНР и ЛНР Лавров: Нове санкциjе СAД против Русиjе неприjатељске Лавров: Морамо хитно реаговати по питањима на Блиском истоку
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА