Најновије

ШОКАНТНО:Седам девојчица затруднело на школском излету основне школе!

Ненад Бабић, национални координатор за репродуктивно здравље Републике Српске, истакао је да деца већ са 13 или 14 година ступају у сексуални однос, што касније доводи до пораста малолетничких трудноћа и абортуса, као и полно преносивих болести.
Илустрација (Фото: she.sulekha.com)

Илустрација (Фото: she.sulekha.com)

Проблем малолетничких трудноћа у БиХ из године у годину све је израженији, али шокирају и подаци о порасту броја сексуално активних девојчица између 13 и 15 година.Тако је на интернет страници "Исповести", где девојчице траже савете од стручњака, гинеколога, вршњака, једна од њих написала: "Радо бих спавала са својим дечком, иако имам 14 година ... Али се бојим осуђивања околине". На тој страници могу се наћи и информације према којима дечаци са 11 година ступају у сексуалне односе! Сенад Мехмедбашић, сарајевски гинеколог, истиче у разговору за Дневни аваз како је страшно да девојчице од 13 или 16 година имају сексуалне односе, али додаје да је такво нешто, нажалост, у тренду. Упозорава да су у таквим случајевима и трудноћа и порођај високо ризични. "Очито је да деца немају довољно здравственог васпитања па се упуштају у такве ствари, не знајући какве последице могу имати. У образовном систему морамо бити директнији, не сме се дозволити да децу улица учи интимним стварима, па их онда живот шамара", казао је Мехмедбашић. Ненад Бабић, национални координатор за репродуктивно здравље Републике Српске, истакао је да деца већ са 13 или 14 година ступају у сексуални однос, што касније доводи до пораста малолетничких трудноћа и абортуса, као и полно преносивих болести. "Забележен је случај да су основци из једног малог места отишли ​​на излет који је трајао око пет дана, а након одређеног времена испоставило се да је чак седам ученица затруднело на излету", рекао је Ненад Бабић. Разлог за такве догађаје, према његовим речима, је немаран однос родитеља, али и образовних установа, према васпитању деце. Бабић је истакао да рано ступање у сексуалне односе касније доводи до низа последица попут стерилитета, разних болести, спонтаних побачаја и превремених порођаја. "У РС се између 15 и 18 посто људи бори са стерилитетом, имамо око 15 посто спонтаних побачаја и између пет и десет посто превремених порођаја", прецизирао је Бабић. Само прошле године, према подацима Клиничког центра Универзитета у Сарајеву (КЦУС), родила је 31 адолесценткиња. Од тог броја, четири су малолетнице од 15 година, 10 16-годишњакиња и 17 пацијенткиња од 17 година.
Прочитајте још:УЖАС У ЗАГРЕБУ: Заробили малолетну трудницу, тукли је, терали на рад и силовалиГрадоначелник Требиња објавио да је град банкротирао
Извор: Дневно.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА