Најновије

Нови закон регулише електронски новац и плаћање преко интернета крајем 2015.

У Србији ће бити уведен институт електронског новца, што би требало да модернизује и унапреди платни промет у земљи и са иностранством, а нови Закон о платним услугама који је данас усвојен у Скупштини Србије први пут регулише и плаћање преко интернета и мобилних телефона.
Пеј Пал (Фото: Принтскрин)

Пеј Пал (Фото: Принтскрин)

Тај закон ступиће на снагу осмог дана од објављивања у “Службеном гласнику Републике Србије”, а почеће да се примењује од 1. октобра 2015. године, осим неколико одредби које ће се примењивати од дана приступања Србије Европској унији. Закон би требало да омогући већу конкуренцију у платном промету, уводи платне институције и институцију електронског новца, уређује три области: платни систем земље, електронски новац и платни промет, а требало би да повећа заштиту корисника тих услуга и конкурентност на тржишту. Нови закон, за који је гласало 156 посланика, док је четворо било против, уређује "интернет" и плаћања преко мобилних телефона и преко телекомуникационих компанија, а требало би да омогући квалитетнију и разноврснију услугу плаћања. Грађанима ће бити омогућено да све послове које су до сада обављали у банкама могу да обаве преко пружалаца платних услуга, изузев стамбених кредита и орочене штедње. То ће омогућити да брзо и једноставно, без одласка у банку и уз знатно ниже трошкове, шаљу и примају новац из иностранства, да обављају све видове плаћања и наплате, да користе посебне врсте кредитних и платних картица које могу бити намењене за одређену врсту куповине и које не морају бити везане за текући рачун. Закон о платним услугама омогућиће и већу и разноврснију понуду краткорочних кредита, кредитних и платних картица, ниже трошкове провизије приликом плаћања, мање трошкове конверзије валута, пословања и повољнијег инвестиционог амбијента, уз отварање нових радних места. Заштита корисника платних услуга биће унапређена, нарочито физичких лица и предузетника и пољопривредних газдинстава, која је до сада била ограниченог обима и недовољна, што ће повећати сигурност пословања ових корисника.
Прочитајте још:ЕУ увела нове санкције против Крима и СевастопољаМоралес: Економска агресија Сједињених Америчких Држава
Предвиђена је обавеза њиховог благовременог и тачног информисања о свим подацима релевантним за њихов уговорни однос у вези с платним услугама и извршеним плаћањима, као и појачана и детаљнија одговорност пружалаца платних услуга за извршење платних трансакција. НБС ће успоставити јединствени надзор над пословањем свих учесника на тржишту платних услуга, чиме ће се обезбедити сигурност за све кориснике ових услуга који су до сада то чинили на сопствени ризик. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА