Најновије

Откривена египатска гробница са милион мумија

КАИРО - Већ дуго знамо да су египатске фараоне мумифицирали и сахранили у спектакуларним пирамидама, а сад знамо и где су завршавали 'обични' становници старог Египта након смрти. За разлику од фараона, они су уместо у пирамидама сахрањени на Фаг ел-Гамус гробљу на ком лежи више од милион мумија.
Мумија (Фото: ЈуТјуб)

Мумија (Фото: ЈуТјуб)

Античко гробље открио је тим археолога са америчког Универитета Бригам Јанг. Амерички археолози врше истраживања на Фаг ел-Гамус локалитету већ 30 година, а своја открића напокон су поделили са јавношћу. - Прилично смо сигурни да на гробљу има више од милион гробова. Велико је и начичкано мумијама - рекла је водитељка истраживања Кери Муленстајн. Људи сахрањени на гробљу нису припадали владајућим кастама старог Египта. Често су сахрањивани без гробних прилога који су им, према веровању, олакшавали прелазак у загробни свет. Унутрашњи органи покојника углавном нису били извађени, што је један од предуслова мумифицирања. Уместо тога, за природни поступак мумифицирања побринула се сува, пустињска клима. Упркос очигледном ниском друштвеном статусу сахрањених на Фаг ел-Гамусу, археолози су ипак пронашли неке одлично сачуване уметнине и предмете израђене од стакла и лана. Пронађено је и мумифицирано тело детета старог 18 месеци које је закопано заједно са неколико одраслих људи. Дете је било умотано у тунику, на стопалима је имало плетене папуче, а на рукама по две наруквице. Археолози још увек нису успели да сазнају одакле толики број мумија у египатској пустињи. У близини се налази тек једно село, а античка Филаделфија, староегипатски град чији се остаци такође налазе близу Фаг ел-Гамуса, имао је своје, засебно гробље.
Прочитај још:Мачкаста срећа: Мачка-крадљивица из Владивостока доноси срећуПАЖЊА: 5 знакова да вам неко прислушкује телефон!
Гробље на ком су археолози у протеклих тридесетак година ископали више од 1.000 мумија, почело је да се користи 2.000 година пре Христа. Кери Муленштајн најављује нове објаве о фасцинантним открићима у Фаг ел-Гамусу. Она је споменула и мумију мушкарца високог два метра ког су приликом закопавања морали да пресавију у појасу како би стао у гроб. Такође је споменула мумије плавокосих и црвенокосих становника Египта који су закопани на издвојеним деловима џиновског гробља усред пустиње. Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА