Најновије

Скупштина УН: Рeзолуција за МКС због кршења људских права у Северној Кореји

ЊУ ЈОРК - Генерална скупштина Уједињених нација донела је данас резолуције којима се критикује стање људских права у Северној Кореји, Ирану и Сирији.
УН (Фото: ЈуТјуб)

УН (Фото: ЈуТјуб)

За необавезујући текст резолуције о Северној Кореји, од 193 земаља чланица скупштине 116 гласало је "за", 20 "против", а 53 је било уздржано. Резолуцијом се од Савета безбедности тражи увођење санкција против севернокорејских лидера, због репресије коју спроводе у земљи. Прошлог месеца Одбор за људска права Генералне скупштине УН усвојио је резолуцију којом се Савет безбедности позива да се обрати Међународном кривичном суду због ситуације с људским правима у Северној Кореји. Савет безбедности ће се у понедељак састати први пут како би разговарао о кршењу људских права у Северној Кореји, пренео је АП. Пјонгјанг сматра да предмет истраге УН, уместо тога, треба да буде оштро поступање припадника Централне обавештајне агенције (ЦИА) према осумњиченима за тероризам, о чему је амерички Сенат овог месеца објавио извештај. Иако резолуције Генералне скупштине УН нису обавезујуће, оне могу бити снажан показатељ мишљења у свету.
Прочитајте још:Жак Огар: Британци су ратовали за Албанце на Косову док се ми нисмо умешали!Оженио се Игор Стрелков: Она је одвела хероја пред олтар (ФОТО)
Поменуте државе и неке од њихових савезника оштро су протестовале због резолуција, оцењујући их као конфронтационе. Гласање о сличној резолуцији о стању људских права у Мјанмару, одложено је ради додатних консултација. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА