Најновије

Грци објављују идентитет тајанственог скелета из "Александрове гробнице"

СОЛУН - Детаљи о идентитету мистериозног скелета пронађеног у гробници из доба Александра Великог биће откривени идућег месеца, саопштило је грчко министарство културе.
"Отмица Персефоне" у Амфиполису (Фото: ЈуТјуб)

"Отмица Персефоне" у Амфиполису (Фото: ЈуТјуб)

"Резултати макроскопске студије кости који ће открити пол, годиште и висину биће саопштени у јануару", наводи се у саопштењу и додаје да ће истраживање вршити стручњаци универзитета у Солуну и Тракији. Новембарско откриће костура унутар структуре из 4. века пре нове ере - највеће грбнице икада откривене у Грчкој - допринело је одушевљењу за ископине у Амфиполису. Гробница пречника 500 метара, укопана 30 метара у брдо на северу Грчке садржи скулптуре сфинги и каријатида, раскошне мозаике и новчиће са ликом Александра Великог. Глава сфинге из Амфиполиса То је довело до спекулација да су сахрањени Роксана, Александрова жена или његова мајка Олимпија или неки од његових генрала, пише АФП.
Прочитајте још:Лавров: Нове санкциjе СAД погоршаваjу односе са РусиjомОженио се Игор Стрелков: Она је одвела хероја пред олтар (ФОТО)
Министарство је данас одбацило неосноване тврдње неких грчких сајтова да скелет припада 54-годишњој жени па самим тим, највероватније Олимпији. Александар Велики Историчари упозоравају да сам Александар, који је пре смрти, када је имао 32 године, покорио већи део тада познатог света, готово сасвим сигурно није сахрањен у Амфиполису. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА