Најновије

Тачи: Ускоро настављамо разговоре са Србијом

БЕЧ - Косовски министар спољних послова Хашим Тачи изјавио је да ће дијалог Београда и Приштине ускоро бити настављен на веома високом нивоу, као и да ће сви споразими, који су постигнути, бити примењени.
Сећања... (Фото: Zeri.info)

Сећања... (Фото: Zeri.info)

„Радим са особама које имају добру вољу, са премијером и министром иностраних послова Србије“, нагласио је он у интервјуу бечком дневнику „Пресе", додајући да се пре пар недеља у Њујорку састао са шефом српске владе, без међународног посредовања и да је са њим разговарао о будућој агенди. „Видим код њега добру вољу за наставком“, подвукао је Тачи. „Имамо Бриселски споразум између Приштине и Београда, и не сме бити захтева за повратком у прошлост“, поручио је Тачи. Некадашњи косовски премијер указује да је процес нормализације ушао у нову фазу, али да још није дошло до међусобног признавања. Подсетио је да су пре недељу дана, на пример, министри правосуђа и унутрашњих послова Косова били у „нормалној посети“ Београду, те да се примењује Бриселски споразум, иако, како тврди, Београд нешто оклева. „Дан међусобног признавања ће ускоро доћи, и то ће се догодити током процеса приближавања ЕУ. Политичко руководство Србије је свесно независности Косова”, тврди Тачи додајући да је Косово већ де факто признато од Србије. Он је рекао да се то догађа на свим нивоима, да косовске институције контролишу читаву државу, да не постоји никакво де јуре присуство Србије на Косову и да су Срби са севера Косова део владе и скупштине. Такође је изразио наду да ће идуће године, по питању признања преосталих чланица ЕУ, бити „пробијен лед“. Према његовим речима то што пет чланица ЕУ још није признало Косово је непотребна порука региону, додајући да ниједна европска држава нема разлог да не призна Косово, јер је независност неповратна. Говорећи о односима са Србијом Тачи је подсетио да до пре две године није било замисливо да политичари из Београда и Приштине седе за једним столом, а да се сада воде разговори на свим нивоима.
Прочитајте још:Број азиланата са Косова у Аустрији скочио за 125 одстоПајтић: Сигурно ћу до 2016. бити покрајински премијер!
На питање када ће посетити Београд он је казао да то тренутно не може рећи. По питању Специјалног суда за ратне злочине на Косову Тачи је истакао да Косово нема шта да крије и да је том процесу дата пуна подршка, те да ће испунити све своје задатке у вези тог суда. Тачи је негирао да је био против суда, већ да је само тражио већу јасноћу, сматрајући да није потребно успостављати специјални суд ван Косова. „Може бити да су поједине особе погрешно деловале, појединци, али наш рат је био праведан. Ми смо били на доброј страни историје и свет је подржао наш ослободилачки рат“, одговорио је Тачи на питање да ли страхује да би непријатне ствари могле испливати на видело.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА