Најновије

14-огодишњи џихадиста: "Имам појас са бомбама, не желим да експлодирам"

БАГДАД - Пре него што је почео рат у Сирији Усаид Бархо је играо фудбал, гледао филмове Џекија Чена, а готово преко ноћи живот му се претворио у ноћну мору.
Деца Исламске државе (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Деца Исламске државе (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Пре неколико недеља 14-годишњак се предао чуварима џамије у Багдаду и показао им да око струка има везан каиш са бомбама. “Постао сам џихадиста, завели су нас... Придружио сам се Исламској држави јер верујем у ислам. Усадили су у мене идеју да су шиити неверници и да их треба побити. Рекли су ми ако се не будем борио да ће шиити доћи и силовати моју мајку“, наводи Бархо. Свега неколико дана од тренутка регрутовања дечак се нашао у Ираку. Убрзо је схватио шта се од њега очекује и желео је да побегне, на тежи начин... Добровољно се пријавио за улогу бомбаша самоубице, што му је омогућило излазак из кампа ИД и простор да се обрати властима. Према његовим речима, џихадисти врше радикализацију деце тако што их окупе, после заузимања њиховог града. Бархо је више од месец дана провео у обуци, научио је да пуца из аутоматског оружја, а током дана је имао само два оброка, као и остала деца. На крају обуке речено му је да ће отићи у Ирак. Заједно са неколико бораца минубусом је пребачен у Мосул, где је имао избор, да буде борац са оружјем или бомбаш самоубица. У Багдад је отишао заједно са једним Немцем, добровољцем. Били су смештени у једном стану, где му је саопштено да је изабрана његова мета. Шиитска џамија у делу Багдада под називом Баја. Усаид је кренуо на задатак, али се предао полицијиса речима: "Имам појас са бомбама, не желим да експлодирам".
Прочитајте још:“БРИЖНА МАЈКА”: Написала упутство за све мајке које гаје децу-џихадисте Њима би требало одузети децу! (ФОТО) ЕРДОГАН: Американци уживају да гледају мртву муслиманску децу!
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА