Најновије

Филозофски факултет опет блокиран, тражи се повлачење пријава против студената

БЕОГРАД - Студенти који су око 14 сати блокирали београдски Филозофски факултет намеравају да преноће у згради али и да спрече одржавање наставе планиране за сутра.
Илустрација (Фото: машинац.орг)

Илустрација (Фото: машинац.орг)

Делегат Самоорганизованог студентског покрета, која није желела да се представи, рекла је Танјугу да студенти траже моментално повлачење дисциплинских и кривичних пријава против академаца који су раније учествовали у блокади. Такође, тражимо и смањење школарине, односно да пренети бод не плаћамо 2.000 динара него 1.500, рекла је представница студената у блокади и навела да их за сада нико из управе није позвао на разговор. Управа, на факултетском сајту у данашњем саопштењу, подсећа наставнике и студенте да је предвиђено да се сутра ради по распореду за четвртак. Такође, управа је раније данас упозорила штрајкаче да ће свако ометање наставних и других послова представљати тежу повреду студентских права и обавеза. Иначе, факултет је био у блокади до почетка децембра, када су студенти изгласали прекид штрајка јер су од Савета факултета и декана добили обећање да ће бити испуњени њихови кључни услови о упису и полагању испита. "За ометање рада факултета важећа регулатива предвиђа строге санкције. У садашњим околностима, свако даље ремећење наших редовних активности могло би да има изузетно озбиљне последице. Зато ће органи факултета инсистирати на стриктној и потпуној заштити права свих појединаца унутар академске заједнице", навео је данас декан факултета Милош Арсенијевић у саопштењу. Студенти, међутим, тврде да су изложени репресији и наводе да је поднето десетак дисциплинских и неколико кривичних пријава против, како су навели, насумично одабраних студената за које се сматрало да су на неки начин учествовали у студентском протесту. "Када је обустављена блокада, Савет факултета и неки професори гарантовали су наставак преговора преосталим захтевима као и обуставу дисциплинских поступака. Међутим, то се није десило. Стижу нове дисциплинске, професори угрожавају наставак студија студентима, скраћује се испитни рок, све у свему, не долази до нормалне комуникације управе са студентима, иако су студенти направили компромис, иако су изложени насиљу и лажима више од два месеца", наводи се у саопштењу Самоорганизованог студентског покрета.
Прочитајте још:НОВИ ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Ивану Бодрожић убили леком из отпада!Србин хтео да разнесе амбасаде у Приштини?!
Студентски парламент факултета саопштио је да се не слаже са одлуком студената да поново блокирају зграду. "Сматрамо да поновна блокада не може донети ништа добро и позивамо студенте да наставе са редовним похађањем предавања", наводи се у саопштењу Студентског парламента. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА