Најновије

Ирачки хришћани пркосе страху: уз јаке снаге безбедности одржано бдење у Багдаду

БАГДАД - Синоћ је у Багдаду одржана поноћна миса на којој су се окупили ирачки хришћани који славе Божић по грегоријанском календару, пркосећи страху и претњама радикала који их сматрају "неверницима". Миса је одржана у цркви Светог Срца уз јаке снаге безбедности које су осигуравале локацију страхујући од могућег терористичког напада на хришћанску мањину.
Багдад (Фото: Википедија)

Багдад (Фото: Википедија)

За ирачке хришћане ово је била изузетно тешка година, вероватно најтежа година коју памте. Хриршћани су настрадали овог лета када су екстремисти Исламске државе из Сирије кренули у поход на северни Ирак. Пад града Мосула био је посебно тежак, а стотине хиљада њих су били приморани да напусте своје домове и побегну у оближњи Ирачки Курдистан, аутономну покрајину. Други су пак побегли у Турску, а неки у Либан. Хришћански градови и насеља широм провинције Нинива заузети су од стране ИД-а што је довело до егзодуса библијских пропорција. Трагедија ирачких хришћана је прича која се јако ретко помиње. Не тако давно у Ираку, земљи од око 32 милиона становника, живело је 1,5 милиона хришћана. Данас их је остало свега око 500,000 према последњим међународним извештајима.
Прочитајте још:РПЦ: уништавање хришћана у Сирији води цивилизацијској катастрофи (УЗНЕМИРУЈУЋИ САДРЖАЈ) Вођа ИСИЛ-а брутално убиjа бебу хришћанских родитеља (ФОТО) Радикални муслимани разапели девет хришћана у Сирији!
Извор: advance.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА