Најновије

Отворено реновирано позориште Душко Радовић

БЕОГРАД - Реновирана матична сцена Малог позоришта "Душко Радовић" свечано је отворена вечерас, а редовне представе у згради на Ташмајдану почеће поново да се играју идућег месеца.
Пројекције у 11 градова (Фото: seattlemag.com)

Пројекције у 11 градова (Фото: seattlemag.com)

Директор овог театра Алек Родић истакао је да је "Београд добио модеран и репрезентативан објекат, а деца Београда своје старо позориште пресвучено у ново рухо". Он је захвалио на великом труду челним људима Града и Секретаријата за културу, као и целом колективу дечјег и луткарског позоришта. Градски менаџер Горан Весић је у име Скупштине Београда честитао свима који воле ово позориште и које за њега везују лепе успомене. "Директор позоришта, људи из Секретаријата за културу и Агенције за инвестиције и становање знају кроз шта смо прошли последњих месеци да се изборимо са разним прописима да би ово позориште заживело. Циљ је био да га отворимо до Нове године јер верујемо да не постоји лепши поклон деци Београда него што је ово позориште које се враћа у употребу", изјавио је Весић. Он је рекао да је "ово реновирање само почетак онога што се намерава када су у питању деца и када је у питању култура". Најавио је да ће следеће године почети реконструкција Дечјег културног центра, намера је да се реконструише и позориште "Бошко Буха", у плану је и да се Душку Радовићу, као заслужном не само за децу него и за Београд уопште, подигне споменик и то не у класичном смислу већ као нека врста игралишта. У области културе следеће године биће расписан конкурс за реконструкцију Музеја града Београда (у згради бивше Војне академије), рекао је Весић. Затим је за госте на отварању изведен колажни сценски програм уз учешће глумаца овог театра и дечјег хора. Пројекат реконструкције позоришта "Душко Радовић" започет је 19. марта 2012. године. Ансамбл и други чланови колектива радили су у међувремену у некадашњем биоскопу "Југославија", из којег ускоро излазе, а тамо остаје Позориште лутака "Пинокио".
Прочитајте још:Кустурица: Највећи проблем Срба и Руса је што су далеко
Реновирање фасаде и унтрашњости објекта, као и инсталирање нове сценске технике није трајало готово три године, него се дуго чекало на употребне дозволе надлежних инспекцијских органа. Простор је опремљен најсавременијом технологијом, сценском механиком и расветом. Поред главне сцене, адаптацијом улазног хола уређен је простор који може да се трансформише у малу сцену са монтажним седиштима. Ово позориште постоји 65 година. У зграду на Ташмајдану уселило се 1968. године, а после смрти Душка Радовић (1984.) понело је његово име. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА